Česko pokryl nový sníh a komplikuje dopravu. Místy napadne až 15 centimetrů

Sníh na silnici

Nový sníh pokryl v úterý většinu území České republiky a na řadě míst komplikuje dopravu. Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) bude občas sněžit i ve středu. Ve čtvrtek se bude oteplovat a sněžení bude postupně přecházet do deště. Nejtepleji bude v pátek, někde podle meteorologů lidé naměří 5 až 9 °C. Začátkem dalšího týdne se ale opět ochladí.

úterý ČHMÚ předpovídá občasné sněžení od západu. Nejvíce bude sněžit v jihozápadní polovině Čech, kde napadne až 5 cm sněhu, na Šumavě a v Krušných horách až 15 cm. Místy se tam budou tvořit i sněhové jazyky.

Na Česko proudí studený a vlhký vzduch od severozápadu. Během dne bude zataženo až oblačno, zejména na Moravě a ve Slezsku místy přechodně polojasno. Nejvyšší teploty dosáhnou podle ČHMŮ -2 až +2 °C, v 1 000 m na horách kolem -5 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, v jihozápadní polovině Čech místy čerstvý 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. Podobné počasí bude i v noci.

Sníh komplikuje dopravu

Sníh v některých částech republiky komplikuje dopravu. Pražská Technická správa komunikací (TSK) vyslala do ulic kvůli hustému sněžení více než sedmdesátku sypačů. V ulicích jsou rovněž pracovníci odklízející sníh, sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. „V 11:55 byl vyhlášen výjezd s pokynem provedení likvidačního posypu na motoristické komunikace prvního pořadí. V akci je 73 sypačů. Lidé jsou venku v rámci náhradních prací a se sněžením začali uklízet sníh,“ uvedla Lišková.

Kvůli sněhu se zpožďují některé autobusy pražské MHD. Podle internetových stránek dopravního podniku (DPP) se jedná o linky číslo 101, 108, 134, 149, 152, 191, 359, X26.

Sníh kolem poledne zkomplikoval dopravu i ve středních Čechách. Problémy byly hlášeny například na Křivoklátsku nebo na trase mezi Prahou a Dobřichovicemi. „Silničáři v regionu poslali do terénu zhruba 150 sypačů,“ uvedl pracovník dispečinku krajských cestářů. Někde bylo třeba dočasně zastavit provoz autobusů.

Sněžení podle cestářů postupovalo od severozápadu. V Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko vznikly problémy kvůli tomu, že tam cestáři nemohou silnice solit. Ošetřují je jen inertním posypem. „Měli jsme dvě nebo tři hlášení od policie, že tam stojí nákladní auta v kopci a že to nemohou vyjet, přitom to bylo posypané,“ podotkl dispečer.

Problémy měly někde i autobusy. Například na trase mezi pražským Smíchovem a Dobřichovicemi byl jejich provoz dočasně zastaven. Podle cestářů jde o letitý problém, protože je tam zastávka v kopci, kde se větší autobusy obtížně rozjíždějí.

Husté sněžení ale zkomplikovalo dopravu i v Karlovarském kraji. Na dálnici D6 v kopci uvízly kamiony. Sníh zůstává na silnicích ležet, a i ve městech pod ním vzniká kluzká vrstva. Ve vyšších polohách mohou vozovky namrzat. V kraji se od rána teplota pohybuje od tří do pěti stupňů Celsia pod nulou. Silničáři kromě vrstvy nového sněhu upozorňují na námrazu a zhoršenou viditelnost způsobenou hustým sněžením.

Horští záchranáři snížili lavinový stupeň v Jeseníkách

Horští záchranáři v Jeseníkách ovšem snížili stupeň lavinového nebezpečí, nyní platí druhý z pětibodové škály. „Díky oteplení a střídání teplot horní vrstvy ve sněhové pokrývce postupně sesedají a částečně se stabilizují,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Druhý stupeň znamená mírné lavinové nebezpečí, a to především na strmých svazích. Třetí lavinový stupeň, tedy značné nebezpečí, platil od předminulé neděle.

V Jeseníkách se nyní podle dispečera pohybuje teplota v 1 300 metrech nad mořem kolem minus osmi stupňů a fouká čerstvý vítr. „Připadlo kolem pěti centimetrů sněhu, takže nyní tady máme kolem jednoho metru,“ doplnil dispečer.

Ve středu bude sněžit, pak se oteplí

Ve středu meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Ojediněle bude slabě sněžit nebo budou sněhové přeháňky. Postupně bude sněžit na většině území. Nejvyšší teploty dosáhnou -1 až +3 °C, v 1 000 m na horách kolem -5 °C. Bude vát mírný západní vítr 2 až 6 m/s, který se bude odpoledne měnit na jihozápadní a večer bude většinou slábnout.

Podle ČHMÚ zimní počasí vydrží v Česku až do čtvrtka, kdy se začne oteplovat a sněžení bude postupně přecházet do deště. Nejtepleji bude v pátek, na některých místech v republice podle meteorologů lidé naměří 5 až 9 °C. Začátkem dalšího týdne se ale opět ochladí.

Tagy: