Dobrovolnice za den nakrmí stovky ukrajinských vojáků. Jak ve válce fungují polní kuchyně?

Dobrovolnice připravují v polních podmínkách jídlo pro ukrajinské vojáky.

Jídlo pro ukrajinské vojáky

Ve válce na Ukrajině sehrávají nezastupitelnou roli kromě vojáků také mnozí civilisté. Patří k nim i dobrovolnice, které mužům v armádě vaří jídla a alespoň trochu jim tak ulehčují náročné dny. Se dvěma kuchařkami se setkal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Ženy dokážou v polních podmínkách nakrmit až 600 lidí za den.

„Pro vojáky vařím už pět měsíců a moje kolegyně tři měsíce. Nejsem profesionální kuchařka, jenom mě poprosili, abych sem šla. Tak pomáhám,“ popsala reportérovi jedna z dobrovolnic. Ženy vaří ve dvou kuchyních. V jedné připravují jídla pro muže na frontě a ve druhé spolu s dalším kuchařem a pomocníkem vaří pro vojenský štáb.

Ve dvou zvládají Ukrajinky připravit v kuchyni až 300 porcí za den. Výjimečnou situací pro ně však není ani vaření pro 600 lidí. Jídla následně auta rozvezou tam, kde jsou zrovna potřeba.

Dobrovolnice vaří pro armádu různé pokrmy. Každodenní stálicí zůstává boršč. Toho ženy vždy připravují tři padesátilitrové hrnce. Tradiční polévku z řepy pak posílají vojákům na frontu. Při natáčení reportáže měly dobrovolnice na plotně těstoviny se sýrem. Jindy prý dokážou uvařit za den až 400 lívanců.

Tagy: