Škůdci a plíseň v potravinách prodávaných českými řetězci. Inspekce varuje, co nekupovat

Živé škůdce bílé barvy objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v sušených meruňkách, které prodává obchodní řetězec Kaufland. Za nevyhovující označila také tvrdý italský sýr Grana Padano prodávaný obchodní sítí Tesco, protože se na jeho povrchu vyskytovala okem viditelná plíseň. SZPI o tom informovala na webu svého projektu Potraviny na pranýři.

Škůdci v meruňkách objevení v náchodském Kauflandu se nacházeli jak na povrchu jednotlivých plodů, tak na vnitřní straně obalu. Výrobek navíc zapáchal po kvašení, píše SZPI na svém webu. Sušené ovoce od značky FARMLAND mělo podle data minimální trvanlivosti projít až 31. března 2025. Kaufland zatím o tom, že by meruňky stáhl z prodeje, na svých oficiálních stránkách neinformoval.

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec zavádí novinku a nabízí slevy v boji proti plýtvání. Podívejte se, kolik ušetříte

Špatnou kvalitu sýrů Grana Padano odhalila inspekce v brněnském Tescu. „U části balení se pod neporušeným obalem na povrchu sýra vyskytovaly kolonie plísní zelené barvy,“ uvedla SZPI na svém webu. „Potravina neměla prošlé datum minimální trvanlivosti. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku,“ dodala.

Tesco se omluvilo a okamžitě stáhlo potravinu z prodeje. Na svém webu oznámilo, že zákazníci mohou sýr vrátit na oddělení informací. „Na základě řádně uplatněné reklamace vám bude ihned vrácena kupní cena výrobku,“ sdělil řetězec zákazníkům.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Košík hub z Česka je nejdražší v historii. Podle ekonoma by mohl být jejich sběr zpoplatněn

Tagy:
jídlo plíseň sýr meruňka Tesco Kaufland škůdce Státní potravinářská inspekce Česko produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny