Konečná: Levice nemá zastoupení. Miliardář Babiš i manažer Okamura si na ni jen hrají

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

360° (518)

Po říjnových sněmovních volbách vypadli ze Sněmovny sociální demokraté i komunisté. Šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná v této souvislosti prohlásila, že levicoví voliči nyní nemají v dolní komoře Parlamentu zastoupení. Hnutí ANO a SPD pak obvinila z toho, že si na levicová uskupení pouze hrají.

„Vláda nereflektuje současnou situaci a lidem nepomáhá. Jednorázové dávky poslouží maximálně ke splacení dluhů. Kabinet chce milionu a půl lidem tvrdit, že mají počítat to, jestli budeme mít takový nebo takový schodek rozpočtu, když nemají ani na jídlo,“ řekla Konečná v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) je v poslední době často kritizována opozicí, že lidem v dobách extrémně vysoké inflace málo pomáhá. Konečná navrhuje zvýšení minimální mzdy, snížení DPH u základních potravin či zastropování cen pohonných hmot. K podobným krokům, které by měly neblahý vliv na státní rozpočet, vyzývá i opoziční ANO a SPD.

Fialův kabinet však takové návrhy odmítá právě kvůli rozpočtu. Navíc se obává, že by to inflaci dlouhodobě naopak zvyšovalo. I přes částečnou shodu s ANO a SPD v názorech na řešení krize Konečná uvedla, že levice v současné době nemá ve Sněmovně zastoupení.

„Reálnou levicovou politiku nedělá nikdo, byť se tak tváří hnutí miliardáře Babiše a hnutí PR manažera Okamury. Ve volbách ale propadlo přes milion hlasů, což je hodně,“ prohlásila europoslankyně.

Podle politologů právě hnutí ANO a SPD přetáhly od komunistů či ČSSD nejvíce voličů. ANO se však považuje za středové uskupení, SPD se zase k pravolevému spektru příliš nevyjadřuje. Kromě komunistů (3,6 %) a sociálních demokratů (4,65 %) se do Sněmovny nedostala ani Přísaha (4,68 %) či koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (2,76 %). Nelze tak tvrdit, že drtivá většina propadlých hlasů ve volbách patřila levici.

Tagy: