sledujeme živě

Musíme se připravit jít do voleb sami. Možná nás nikdo nebude chtít, zní od lidovců

Souhrn událostí

  • Začal volební sjezd KDU-ČSL.
  • Lidovci si na něm zvolí nového předsedu a čtyři místopředsedy.
  • S projevy vystoupili předseda KDU-ČSL Jurečka, premiér Fiala či předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová.
  • Do boje o post předsedy se nečekaně přihlásil i místostarosta Červeného Kostelce Jiří Regner.
  • Projevy postupně přednesli Marek Výborný, Marian Jurečka, Šimon Heller, Jiří Regner, Tomáš Kaplan i Jiří Čunek

Marian Jurečka, Marek Výborný, Jiří Čunek nebo nová krev? Až 300 lidoveckých delegátů si v pátek a sobotu na volebním sjezdu v Olomouci volí nové vedení. Nominace do čela strany získalo až sedm straníků – o křeslo předsedy jich ale bude bojovat šest. Dění na sjezdu pro vás monitorujeme přímo z místa a vy jej můžete sledovat v tomto on-line článku.

O post předsedy usiluje hned šest kandidátů. Pozici chce obhájit i současný lídr strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Rozhodl jsem se. Jdu do toho. Chci na sjezdu obhájit svou práci předsedy KDU-ČSL,“ uvedl na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Křeslo šéfa strany chtějí také dva bývalí předsedové – Marek Výborný a Jiří Čunek. Nominaci získal i další bývalý předseda Pavel Bělobrádek, ten však předem řekl, že za současné situace předsedou být nechce.

Na poslední chvíli se do hry přihlásili ještě jihočeský poslanec Šimon Heller a předseda pražské organizace Tomáš Kaplan, který, jak se zdá, oslovuje jak liberálnější část lidovců, tak i ty, kteří usilují o návrat k tradičnímu lidovectví. Přímo na sjezdu se nečekaně přihlásil šestý zájemce o post předsedy. Je jím Jiří Regner, místostarosta města Červený Kostelec. Padesátiletý politik o sobě píše, že je otcem osmi dětí a členem výboru pro regionální rozvoj Královéhradeckého kraje a předsedou dozorčí rady Hospodářské a podnikatelské komory.

Až na sjezdu se do boje přihlásil místostarosta Červeného Kostelce Jiří Regner a nutno říct, že svým projevem delegáty pobavil. Prohlásil mimi jiné, že o kandidatuře se rozhodl v pátek „jen tak, protože proč taky ne“.

Velmi zajímavé budou volby na posty prvního místopředsedy a řadových místopředsedů. Lidovci si během pátku a soboty budou volit celkem pětičlenné vedení. Do čela strany by rády usedly i ženy – na post místopředsedkyně kandidují celkem tři. Mezi nejznámější jména můžeme řadit například starostku Kravař v Moravskoslezském kraji Moniku Brzeskovou (Žídkovou), kterou si veřejnost jistě bude pamatovat ze soutěže krásy. Miss České republiky se stala v roce 1995.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečkova práce nás stojí voliče, říká Wolf. Čunek nám pomůže získat ztracené hlasy

Tagy: