VÝSTRAHA: Na Česko se řítí silné bouřky s krupobitím. Podívejte se, kde hrozí nebezpečí

Bouřky (ilustrační foto)

Počasí (26.6.2024 6:09)

Výstrahu před silnými bouřkami vydal ve středu Český hydrometeorologický ústav. Vyskytnout by se měly zejména na jihovýchodě České republiky. Hrozí i krupobití a přívalové deště. Meteorologové nevyloučili možnost, že vydají i další výstrahy.

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami. Ta platí pro jihovýchod České republiky od středečních 18 hodin do čtvrtečních dvou hodin ráno. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami kolem 30 mm a kroupami do 2 cm. V opakovaných bouřkách mohou být úhrny až 50 mm,“ napsali meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť, který může zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa, rozvodnit se mohou malé toky. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ upozornili meteorologové.

O možném výskytu silných bouřek informuje na Facebooku i spolek Meteo Včasné varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v Evropské unii. „Během dne se budou tvořit místy přeháňky a nejdříve ojediněle (na 5 až 29 % území) bouřky, které budou silné spíše lokálně. Později se bouřky mohou ukázat místy (na 30 až 49 % území). Půjde tedy většinou o tzv. běžné letní bouřky. V lokálně silné bouřce se může ukázat vítr nad 70 km/h, větší kroupy či přívalové srážky,“ uvedli experti z  Meteo Včasné varování.

Aktuálně máme v ČR jasno až polojasno ale od JV postupuje v takovém větším pásu oblačnost a místy přeháňky a ojedinělé...

Posted by Meteo Včasné varování on Wednesday, June 26, 2024

V celé republice budou zároveň panovat velmi vysoké teploty. Meteorologové nevylučují, že vydají i další výstrahy. Situaci budou upřesňovat. „Od pátku do neděle očekáváme nejvyšší teploty do 600 m n. m. přesahující na většině území 31 °C. V pátek a v neděli se mohou vyskytnout i silné bouřky,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: