Šéf Hamásu Sinvár je po smrti, oznámila izraelská vláda. Válku to neukončí, reagoval Netanjahu

Lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár (vlevo)

Vůdce Hamásu Sinvár je po smrti, potvrdily testy DNA

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Premiér Izraele Benjamin Netanjahu následně prohlásil, že válka v Pásmu Gazy tím nekončí. Bezpečnostní složky židovského státu zprávu o úmrtí Sinvára dříve prověřovaly s využitím analýzy DNA a otisků chrupu. Vojáci se domnívali, že vůdce hnutí mohl být ve skupině tří členů Hamásu, které vojáci nedávno zabili v Pásmu Gazy. Zdroje z radikálního hnutí agentuře Reuters řekly, že jejich poznatky z oblasti rovněž naznačují, že šéfa hnutí skutečně zabil zásah izraelské armády.

Ministr Kac večer uvedl, že Sinvára během čtvrtka zlikvidovali izraelští vojáci. „Je to velký vojenský a morální úspěch pro Izrael,“ zdůraznil šéf resortu zahraničí. Sinvára označil za „hromadného vraha“ a doplnil, že jeho smrt otevírá možnost rychlého návratu unesených izraelských rukojmí z Pásma Gazy.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael udeřil na syrský přístav. USA bombardovaly rebely v Jemenu

Podle vyjádření armády byl Sinvár zabit při operaci, která začala ve středu na jihu Pásma Gazy, píše agentura Reuters. Netanjahu v reakci na to oznámil, že válka v oblasti tím nekončí. „Izraelské síly se budou nadále snažit osvobodit rukojmí, které Hamás vězní v Pásmu Gazy,“ zdůraznil premiér.

Podle Netanjahua, o jehož vystoupení informovaly agentury, mají lidé v Pásmu Gazy nyní příležitost zbavit se tyranie Hamásu.

Vojáci měli na skupinu narazit při plnění běžných operačních úkolů, píše web CNN. Po úderu na budovu, kam se Palestinci ukryli, si všimli, že jeden ze zabitých se nápadně podobá Sinvárovi a oznámili to nadřízeným, píše web The Times of Israel, podle kterého operace začala ve středu. Izraelské bezpečnostní složky pak s využitím analýzy DNA a zubů prověřovaly, zda je vůdce Hamásu skutečně po smrti. Sinvár totiž strávil řadu let v izraelském vězení, izraelské úřady o něm tak měly podrobné záznamy.

Minulý týden zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk uvedl, že podle amerických poznatků je Sinvár živý, pravděpodobně se ukrývá v tunelech pod Pásmem Gazy a má sebou skupinu rukojmích unesených teroristy 7. října.

Podle armády však v budově, kde byla zmíněná skupina členů Hamásu zlikvidována, žádní rukojmí nebyli.

Sinvár zosnoval masakr ze 7. října

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1 200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, je od srpna šéfem celého Hamásu. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v oblasti s cílem zničit vojenské kapacity Hamásu. Cílem armády je i samotný Sinvár.

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy zabila v létě pravou ruku Sinvára a šéfa tamní správy Rúhího Muštahu. Stalo se tak při leteckém úderu na jeden z tunelů, jejichž síť v oblasti Hamás v minulých letech vybudoval.

Od loňského října v Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce přes 42 tisíc lidí, tvrdí místní úřady, které kontroluje Hamás. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky.

Experti: Smrt šéfa Hamásu? Zlomový okamžik

„Pokud by se informace potvrdila, šlo by o zlomový okamžik. Izraelská armáda dává jasně najevo, že Sinvár je nepřítelem číslo jedna a jeho likvidace je nejvyšší prioritou,“ přiblížil reportér CNN Jeremy Diamond.

Připomněl, že šéf Hamásu v poslední době využíval skupinu rukojmích jako lidský štít. „Izrael potvrdil, že jeho síly budou v oblasti nadále pokračovat v operacích,“ dodal.

Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého je vysoce pravděpodobné, že Sinvár je skutečně po smrti. „Na místě je ale opatrnost, již dříve se o podobné eliminaci šéfa Hamásu spekulovalo. Nyní ale poznatky vypadají nadějně. Všichni, kterým záleží na míru na Blízkém východě, popřípadě minimálně v oblasti Pásma Gazy, budou očekávat finální potvrzení,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Agentura Reuters rovněž napsala, že smrt šéfa organizace by byla úspěchem i pro premiéra Benjamina Netanjahua. Podle tisku se ale nedá očekávat, že by to vedlo k okamžitému zastavení bojů v Pásmu Gazy. Rodinní příslušníci rukojmích v prohlášení uvedli, že izraelské vítězství nebude skutečné bez propuštění jejich blízkých. Možnou smrt Sinvára uvítali jako důležitý milník. Podle propočtů agentury AFP Hamás drží 97 rukojmí, část z nich zřejmě už nežije.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: USA posílají Izraeli unikátní raketový systém, mají jich jen sedm. Co všechno dokáže THAAD?

Tagy: