Odpálení letecké pumy v Litvínově se blíží. Střepiny mohou zasáhnout chemičku, varují hasiči

Chemička Orlen Unipetrol u Litvínova

Litvínov netrpělivě čeká na odstřel letecké pumy

Plánovaný odpal nevybuchlé letecké pumy v Litvínově by se měl uskutečnit v pátek kolem poledne, informovala o tom Policie ČR. Na likvidaci výbušniny v chemickém závodě u Litvínova na Mostecku se podílejí také hasiči, kteří nasadili speciální techniku a drony. Leteckou pumu našli dělníci při výkopových pracích minulý týden. Úkolem jednotek požární ochrany je zabezpečení přípravných prací a poskytnutí speciální techniky. Informovala o tom mluvčí hasičů Lucie Pipiš.

K plánovanému odpalu by mělo dojít v pátek okolo poledne. „Čas se však může změnit v závislosti na meteorologických podmínkách,“ upozornila policie na sociální síti X.

V rámci přípravných prací hasiči zabezpečují plnění a manipulaci s big bagy a pytli s pískem, které jsou postupně rozmísťovány a následně využity pro stavbu „sarkofágu“ kolem nalezené munice. Ten má usměrnit řízený odpal pumy a tlumit následky exploze. Pro ochranu zařízení, technologií a budov v nejbližším perimetru pak hasiči instalují balistické deky, betonové bloky a lodní kontejnery.

ČTĚTE TAKÉ: Na českých regálech se objevila nebezpečná kosmetika. Na které výrobky si dát pozor?

Veliteli zásahu z hasičského sboru Ústeckého kraje a Pyrotechnické službě PČR poskytuje podle mluvčí neocenitelnou pomoc dokumentační skupina Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Provádí neustálý monitoring místa zásahu, zabezpečuje přenos do štábu a prozkoumává dronem vnitřní prostory budov v těsné blízkosti nálezu pumy. Získaná data jsou shromažďována v aplikaci, díky které lze pro přesnější orientaci na místě zásahu provádět i 3D modelaci místa.

Část pumy může poškodit chemičku

Štáb velitele zásahu připravuje koncepci rozestavení sil a prostředků složek integrovaného záchranného systému v době řízeného odstřelu letecké pumy, aby se zamezilo vzniku druhotných škod po výbuchu. „Nepředpokládáme ale, že bychom měli něco hasit, co se týká samotné exploze letecké pumy. Prostě to bouchne a bude po všem. Nicméně může dojít k tomu, že nějaká část pumy odlétne a poškodí nějakou část technologického zařízení v areálu chemičky,“ vysvětlil pro iDnes.cz ředitel krajských hasičů Martin Laníček.

V současnosti se během odstřelu předpokládá nasazení zhruba 12 jednotek s 15 kusy techniky na předem vytipovaná místa. Zároveň bude situaci monitorovat deset dronů. Další bezpilotní letouny budou připraveny k průzkumu vnitřních a stísněných prostor. „Vzhledem k rozsahu všech opatření předpokládáme, že naše činnost na místě bude pokračovat ještě v řádech hodin i dnů po řízeném odstřelu,“ uvedla mluvčí hasičů.

Puma váží 250 kilogramů a obsahuje 100 kilogramů výbušniny. Největší riziko samovolného výbuchu pominulo v úterý kolem 13:00. Puma má podle pyrotechniků časovaný mechanismus spuštění, což znamená, že po dopadu měla vybuchnout až po několika hodinách, nejpozději do 144 hodin od nálezu. Do té doby s ní nikdo nehýbal, poté začaly přípravné práce na řízený odstřel. Muselo se například prohlédnout okolí nálezu, zda poblíž není obdobná munice, nalezenou pumu experti zajistili proti pohybu. V každém okamžiku ale stále může nečekaně samovolně vybouchnout, upozornila na jisté nebezpečí policie.

Společnost Orlen Unipetrol po nálezu pumy před týdnem zastavila výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma v pátek ráno zahájila také útlum etylenové jednotky. V areálu zůstává minimum zaměstnanců.

Uzávěra bude dva kilometry. Neprůjezdné budou přilehlé komunikace, řidiči nebudou moct jezdit po hlavní silnici mezi Mostem a Litvínovem, nepojede tudy ani MHD. Evakuováni budou všichni pracovníci chemičky. Čas odpalu by chtěli pyrotechnici směřovat na odpoledne, aby pak mohli ještě vše za dobrého světla zkontrolovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Autobus v Praze zachvátily plameny. Oheň fatálně zasáhl i několik dalších aut, ukazují záběry

Tagy:
hasiči puma příprava Litvínov chemička střepiny odpal Ústecký kraj Orlen krizový štáb