Prognóza pro Troubky je lepší. Záchranné práce na Jesenicku hasiči ukončili

Následky povodní v Troubkách v roce 1997

CNN Prima News - živé vysílání

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se zlepšila. Podle tamního starosty Martina Fragala průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Na řece Opavě ve stejnojmenném městě a na Odře v Ostravě-Svinově je stále extrémní povodeň. Na dalších šesti místech v Moravskoslezském kraji je 3. povodňový stupeň. Hasiči a další složky od začátku povodní řešili 7884 událostí. Na nedělním brífinku Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Evakuace podle něj zasáhla více než 12 tisíc lidí. Občany vyzval, aby pokyny k opuštění domů neodmítali a varoval před rizikovým chováním některých lidí. Konkrétně zmínil případ muže, který v Otrokovicích skočil do rozvodněné řeky. Jeho totožnost má v současné době zjišťovat policie. Dění pro vás sledujeme v tomto on-line článku.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAPA. Sledujte, kde v Česku platí stav povodňového ohrožení. Rizikových míst stále přibývá

V Opavě během nedělního odpoledne začala výška hladiny stejnojmenné řeky stagnovat, silný proud rozvodněného toku v tamních částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru a museli je zachránit vrtulníky. „Jedná se o osoby, které již nebylo možné zachránit pomocí člunů nebo velkých automobilů. V případě, že někdo potřebuje zachránit, musí kontaktovat linku 150. Mám informaci, že jedna rodina napsala své telefonní číslo na prostěradlo, díky čemuž se je podařilo zachránit,“ sdělil pro CNN Prima NEWS velitel družstva Hasičského záchranného sboru Opava Robin Malechárek.

V Krnově začala hladina klesat, uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Než se řeka vrátí do svého koryta, podle ní ještě nějakou dobu potrvá.

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, v pondělí nadále platí na řadě míst v Moravskoslezském kraji. Na řece Opavě v Opavě a na Odře v Ostravě-Svinově je stále extrémní povodeň. Vyplývá to z informací podniku Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu.

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se v pondělí ráno zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Na severu katastru se zatápí slabá místa, řekl v pondělí starosta Martin Frgal. Obec i nadále drží pohotovost, hladinu řeky sledují hasiči i policisté.

Voda se v neděli prohnala i ulicemi Jeseníků. Podle starostky byla natolik silná, že dokázala podemlít některé domy. „Škody budou obrovské, kromě zřícených domů jsou silně poškozené silnice, mosty a lávky jsou pryč. Všude se nachází bahno. Předměty, které pluly s proudem, leží po ulicích. Vše se nyní musí uklízet a zastavovat,“ popsala následky prudkých povodní ve vysílání CNN Prima NEWS.

Povodňová vlna zasáhla v neděli před třetí hodinou odpoledne město Luže v okrese Chrudim. Hladina řeky Novohradky se za deset minut zvýšila o více než půl metru. Prudký příval vody zažili i v neděli dopoledne obyvatelé Hanušovic na Šumpersku. Většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat.

Počet domácností, které se kvůli počasí a záplavám ocitly bez elektřiny, do nedělních 18:00 hodin výrazně klesl - na přibližně 135 tisíc. Je to zhruba polovina proti ránu, kdy bylo bez proudu okolo 260 tisíc odběratelů. Nejvážnější je stále situace v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 76 tisíc domácností, a v Olomouckém kraji s 29 tisíci odpojenými. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON.

Kde platí třetí povodňový stupeň?

Moravu a Slezsko druhým dnem sužují rozsáhlé povodně, problémy a škody působí i v jižních a východních Čechách a na Vysočině. Evakuováno bylo v celé zemi k nedělnímu odpoledne 10 500 lidí. Počet pohřešovaných zůstává na čtyřech. V sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí.

Nejvíc vody spadlo do rána v Jeseníkách, Beskydech a v Krkonoších. Dramatická je situace zejména v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého. Na řece Opavě ve městě Opava byl překročen stoletý průtok. Domovy musely opustit tisíce lidí.

Některé obce jsou kvůli zatopeným komunikacím odříznuty od okolního světa. Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Na dvou místech v Jihomoravském kraji platí extrémní povodňový stav. Z jihočeských vodních nádrží Husinec a Římov přetéká voda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Voda se přestala vsakovat, vysvětlil expert. Kdy přestane pršet a vrátí se teploty nad 20 stupňů

Tagy: