Sledujte RADAR: Blíží se teplotní zlom. V Česku se výrazně ochladí, čeká se i sníh

Sníh s deštěm

Počasí 22.10.2024 (6:50)

V Česku nadále panují nadprůměrné teploty, které se blíží až 20 stupňům Celsia. Na následující dny experti Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají střídavě polojasno až jasno a zataženo až oblačno. Mírně se ochladí ve středu, poté ale teploty opět lehce stoupnou. Výraznější ochlazení se sněžením ve středních polohách by podle expertů ze Spolku Meteo Včasné varování mohlo přijít na přelomu října a listopadu.

V úterý bude polojasno až jasno, místy se vyskytne nízká oblačnost nebo mlhy, které se na Moravě udrží ojediněle po většinu dne. Odpoledne a večer od západu přibyde frontální oblačnosti až na zataženo a postupně se v Čechách místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 12 až 17 °C, v Čechách a ve Slezsku místy až 19 °C. Povane převážně slabý proměnlivý vítr rychlostí do 4 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jedinečný nebeský úkaz v Česku. Oblohu opanovaly oblačné vlny, experti zveřejnili snímky

Noc na středu bude zatažená až oblačná, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. V severozápadní polovině území se očekává postupné ustávání srážek. Nejnižší teploty klesnou na 11 až 7 °C, při zmenšené oblačnosti až na 5 °C. Vát bude slabý, přechodně až mírný severní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Na středu předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu zataženo až oblačno. V severní polovině území postupně ubyde oblačnosti, místy až do vyjasnění. V jižní polovině území se místy vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 10 až 15 °C. Povane slabý, na Moravě místy přechodně mírný severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který se bude měnit na východní.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, místy se vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, při nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty pak dosáhnou 13 až 17 °C, při nízké oblačnosti bude jen kolem 12 °C. Vát bude slabý, na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině postupně mírný východní až jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Na pátek předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 9 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti až na 2 °C. Přes den pak dosáhnou 10 až 15 °C, při slunečním svitu až 17 °C. Povane slabý, na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině mírný jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Ochlazení by podle expertů ze Spolku Meteo Včasné varování, který spolupracuje s různými meteorologickými službami v Evropě, mohlo přijít na konci října a začátku listopadu. „V samém závěru měsíce října a na začátku listopadu nejspíše dorazí již přechodně zimní počasí. Citelné ochlazení by mělo dorazit do hor. Právě 31. 10. a dále by k nám měl proudit studený vzduch. V nižších polohách budou teploty nejspíše jen lehce nad bodem mrazu a pokud dorazí srážky, tak i ve středních polohách budou sněhové,“ uvedli na svém Facebooku experti z Meteo Včasné varování. Dodali, že zatím jde o informaci, nikoliv o předpověď a že vše ještě upřesní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Oscar zabíjel na Kubě: Zemřelo šest lidí. Země čelí blackoutům, Havana je ochromena

Tagy: