O víkendu bude mrznout. Sníh zkomplikuje dopravu, hrozí nebezpečí úrazů kvůli náledí

Sníh v Česku

Počasí 1.4.2022 6:50

V Česku nás tento víkend čeká pravé aprílové počasí. Teplé počasí vystřídá sněžení a mrazy. Povane i silný vítr. Meteorologové také varovali před tvorbou náledí a zmrazků. To zkomplikuje jak dopravu, tak uškodí zemědělství.

Meteorologové vydali výstrahu před mrazem, který v nížinách může poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně. „V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ upozornil ČHMŮ.

Při poklesu teplot pod bod mrazu se navíc bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. „Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích mohou nastat problémy v dopravě a zvýšená nehodovost,“ varovali meteorologové.

Týdenní předpověď počasí

V pátek bude zataženo. Místy se objeví občasné sněžení, zpočátku pod 300 metrů srážky smíšené nebo dešťové. Na jihovýchodě Moravy se srážky vyskytnou jen ojediněle a většinou dešťové. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 1 až 5 °C, na jižní Moravě až na 7 °C. Na horách v tisíci metrech nad mořem dosáhnou kolem −2 °C, na Šumavě kolem 0 °C. Povane mírný severovýchodní vítr o síle 3 až 7 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s (asi 55 km/h).

V noci z pátku na sobotu očekávejme zatažené až oblačné počasí. Místy se objeví sněžení nebo sněhové přeháňky. Na horách bude sněžení četnější. Nejnižší noční teploty klesnou na 1 až −3 °C. Místy se vytvoří náledí nebo zmrazky. Na horách se místy budou tvořit sněhové jazyky.

V sobotu počítejme se zataženým počasím. Místy se vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Odpoledne a večer začnou postupně od severozápadu srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 0 až 5 °C.

Nedělní počasí bude zatažené až oblačné. Ojediněle a zpočátku v jihovýchodní polovině území se místy objeví sněžení nebo sněhové přeháňky. Postupně začne místy oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 0 až −4 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem −7 °C. Místy se bude tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 1 až 5 °C.

V pondělí očekávejme oblačné až polojasné počasí. Ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnost. Večer se na severozápadě místy objeví sněhové přeháňky, pod 400 metrů nad mořem i dešťové. Nejnižší noční teploty klesnou na −2 až −6 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem −9 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C. Povane slabý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr o síle 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V úterý počítejme se zataženým až oblačným počasím. Zpočátku v jihovýchodní polovině území bude místy až polojasno. Od severozápadu se na většině území vyskytnou přeháňky nebo déšť, nad 800 metrů nad mořem srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, při déletrvající malé oblačnosti až na −3 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 5 až 9 °C. Bude vát čerstvý jihozápadní až západní vítr o síle 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Od středy do pátku bude zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Na většině území se vyskytnou přeháňky nebo déšť, na horách přechodně srážky sněhové. V závěru období se objeví sněhové srážky i ve středních polohách. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 2 °C, v závěru období na 4 až −1 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 14 °C, v závěru období 4 až 9 °C.

Tagy: