Hned uznáme Palestinu a zrušíme Macronovu reformu, zní z vítězné levicové koalice

Představitelé francouzského levicového bloku Nová lidová fronta

Levicová koalice vyhrála ve Francii parlamentní volby

Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle odhadů by mohl získat 172 až 192 křesel, uvedla stanice BFM TV. Vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona s velkou pravděpodobností skončil druhý, mohl by mít 150 až 170 mandátů. Favorizované nacionalistické Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů až třetí, přičemž získá nanejvýš 152 křesel. Už nyní je jasné, že žádné ze tří hlavních uskupení podle odhadů nezíská v 577členném parlamentu většinu 289 mandátů.

Bezprostředně po uzavření volebních místností a zveřejnění odhadů ve 20 hodin se ujal slova Jean-Luc Mélenchon, lídr krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI), která je nejsilnějším hráčem levicového bloku. Výsledek voleb je podle Mélenchona obrovskou úlevou pro miliony Francouzů a levice prý zachránila republiku.

Mélenchon žádal odstoupení premiéra Gabriela Attala. Ten v neděli večer skutečně oznámil, že v pondělí ráno podá demisi. Rovněž se distancoval od Macrona, který ho do čela vlády jmenoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa bude vypadat výrazně jinak, říká Dostál. Prozradil, s kým by Stačilo! šlo do vlády

Představitelé Nové lidové fronty připomněli své priority, které nyní budou chtít prosadit. Patří mezi ně mimo jiné okamžité uznání Palestiny, zrušení penzijní reformy Emmanuela Macrona z roku 2023 a zastropování odchodu do důchodu na 60 let.

Lídr Národního sdružení Jordan Bardella poděkoval voličům. „Čelili jsme nehostinné dezinformační kampani. Prezident Macron se rozhodl spojit s levicí, uvedl Francii do nejistoty. Snažil se všemožnými způsoby, aby nás lidé nevolili. Bylo nám odepřeno vítězství, stejně jako v evropských volbách. Naše strana, která drtivě zvítězila v prvním kole, má ale silnou základnu. Budeme nadále jedinou alternativou,“ doplnil.

Odsoudil tak dohodu ostatních stran na takzvané republikánské frontě, jejímž cílem bylo strategickým hlasováním zabránit vítězství RN.

Francie je pro parlamentní volby rozdělena do 577 jednomandátových obvodů. Dohromady 76 poslanců si místo v Národním shromáždění, dolní komoře parlamentu, zajistilo už v prvním kole 30. června. Ve druhém kole se rozhodovalo ve zbylých 501 obvodech, kandidáti RN postoupili ve 446 případech. Tři nebo čtyři kandidáti soupeřili v 92 obvodech, zhruba ve 400 obvodech měli Francouzi na výběr ze dvou kandidátů. Vyhrává vždy ten, kdo získá více hlasů, a to bez ohledu na volební účast.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Tagy: