Sedm nejnebezpečnějších potravin světa. Špatná příprava vás může zabít, některé máte doma

Správné zacházení se surovinami při přípravě pokrmů je pro bezpečnost strávníka klíčové, někdy totiž může jít i o život. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled potravin, které vyžadují přesný postup zpracování, jinak se stávají mimořádně nebezpečnými. Některé z nich možná máte ve své kuchyni...

Na světě existuje řada potravin, u nichž je třeba být obzvláště opatrný a dodržet předepsaný postup přípravy, aby nezpůsobily vážné onemocnění nebo smrt.

ČTĚTE TAKÉ: Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa

Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled sedmi takových. Některé jsou exotického původu a v Česku je objevíte stěží, jiné se mohou nacházet i ve vaší spíži.

Ryba fugu

Pokrm z ryby fugu je v Japonsku známou delikatesou, při nesprávné přípravě je však smrtící. Velká část mořského živočicha, včetně orgánů, kostí a krve, obsahuje silný jed zvaný tetrodotoxin. Ten je až 200krát silnější než kyanid. Podle lékařů může požití fugu způsobit okamžité brnění kolem úst a závratě, po nichž následují křeče, ochrnutí dýchacích cest a smrt, píše americká CNN. Proti jedu neexistuje žádný známý protijed.

Přestože japonští kuchaři prochází mnohaletým školením, aby mohli pokrm připravovat, požití nesprávně upravené ryby fugu je jednou z nejčastějších příčin otrav v Japonsku.

Ackee

Ovoce ackee pochází z Afriky, je však vyhlášenou pochoutkou také na Jamajce. V nezralém stavu však obsahuje jedovatý toxin zvaný hypoglycin A, který zvyšuje riziko hypoglykémie (nízké hladiny cukru v krvi). To může vést i k tomu, že člověk upadne do kómatu nebo zemře, píše britský Mirror.

Aby bylo možné ackee bezpečně sníst, musí být dozrálé na stromě a před konzumací blanšírované, aby se snížilo množství toxinů. Pokud je dužina ještě žlutá, je nezralá a není bezpečné ji upravovat. Semena plodů jsou extrémně toxická a nikdy by se neměla jíst. Je známo, že ovoce způsobuje „jamajskou zvracecí nemoc“, mnohdy vedoucí ke smrti.

Sannakji

Jedná se o korejský pokrm ze syrových chapadel chobotnice nakrájené na plátky. Sannakji není jedovaté, konzumenti však mohou zemřít, pokud stále ještě reflexivně hýbající se chapadla nesní správně, píše Mirror. Její přísavky se mohou přilepit na patro vést k udušení strávníka. Podle časopisu Food and Wine zemře na následky konzumace sannakji každý rok šest lidí.

Rebarbora

Z rebarbory se obvykle připravují džemy a koláče. Stonky jsou ke konzumaci vhodné, ale lidé by neměli jíst její listy. Ty totiž obsahují kyselinu šťavelovou, která je toxická a v případě konzumace velkého množství může zapříčinit i smrt. I požití jen několika listů mívá nepříjemné účinky, jako je pálení v krku a ústech, nevolnost, potíže s dýcháním nebo průjem, varuje Mirror.

Hákarl

Hákarl je fermentované maso grónského žraloka. To samo o sobě obsahuje vysoké množství oxidu trimethylaminu a kyseliny močové, což může mít za následek intoxikaci vedoucí i ke smrti. Toxiny lze neutralizovat tím, že se maso nechá shnít. Žralok je tradičně před přípravou na několik měsíců pohřben v písku, a až poté se vysuší. Většina lidí tvrdí, že maso má přetrvávající pachuť moči, píše Mirror.

Maniok

Jedná se o tropický kořen, ze kterého se vyrábí tapioka. Syrový maniok však obsahuje kyanid, proto je důležité ho správně připravit. Sladký maniok se před konzumací musí pouze povařit. Hořký maniok má však mnohem vyšší obsah kyanidu, a proto je třeba ho nejprve nastrouhat, namočit a uvařit, aby se množství jedu snížilo, uvádí Mirror.

Červené fazole

Červené fazole jsou oblíbenou součástí mnoha pokrmů, nicméně v tepelně neupraveném stavu jsou vysoce toxické, a to kvůli vysokému obsahu fytohemaglutininu. Ten po požití způsobuje shlukování červených krvinek a může způsobit vážnou otravu jídlem. Aby se snížilo množství fytohemaglutininu ve fazolích, musí se předem namočit a uvařit, radí Mirror.

Tagy: