VÝSTRAHA: Brutální horko, pak bouřky. Počasí jako na houpačce trápí Česko, kde bude nejhůř?

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

POČASÍ (186)

Během svátečního pátku se oteplí, avšak jen mírně. Výrazný skok přinese až sobota, kdy teploty na řadě míst v Česku přesáhnou 30 °C, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Slunečné tropické počasí podle meteorologů dlouho nevydrží – v závěru týdne ho naruší přeháňky, místy i silné bouřky.

pátek teploty vystoupají od 21 až k 25 °C, na jižní Moravě hlásí meteorologové až 27 °C. „Počasí ovlivňuje tlaková výše, která k nám zasahuje z jihu a posouvá se dál na východ,“ řekla meteoroložka Renata Uhlíková pro CNN Prima NEWS. Přes den bude oblačno až polojasno. Ojediněle může zapršet, a to zejména na horách.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé záběry z italské vesnice: Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Výrazné oteplení přijde v sobotu. Přes den teploměry naměří 28 až 32 °C. V Polabí nejvyšší teploty dosáhnou až 34 °C. Obloha bude polojasná až skoro jasná. Odpoledne však bude přibývat mraků a místy se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Ojediněle budou i silné, upozorňuje ČHMÚ. „Přes naše území začne postupovat zvlněná studená fronta od západu a před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu,“ píše ČHMÚ.

V pátek dopoledne vydal ČHMÚ na sobotu výstrahu před vysokými teplotami. Platí od 11 hodin dopoledne do sedmi hodin večer, a to především pro Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královehradecký, Pardubický, Jihomoravský a Zlínský kraj a pro Prahu. Tam nejvyšší teploty zřejmě překročí 31 °C.

Meteorologové proto doporučují dodržovat pitný režim a omezit zátěž zejména v poledne a také v odpoledních hodinách.

Zároveň pak bude v sobotu od 15 hodin platit výstraha před silnými bouřkami. Ta se týká Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny. Potrvá až do nedělní půlnoci. Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek, které budou doprovázet přívalové srážky, silné nárazy větru o síle až 70 km/h a kroupy o velikosti do dvou centimetrů.

Letní idylku pochmurné počasí naplno vystřídá v průběhu neděle, kdy by mělo podle ČHMÚ na většině území pršet. Místy půjde o vydatné srážky. Ojediněle mohou udeřit i silné bouřky. Přes den bude převážně oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 až 23 °C. Na jihovýchodě a východě Moravy se však mohou vyšplhat až k 28 °C.

pondělí bude polojasno. Především na východě a severovýchodě bude začátkem dne oblačno až zataženo s doznívajícími srážkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 26 °C, na jihovýchodě Moravy opět až 28 °C.

Tropické počasí přijde v úterý. Meteorologové na tento den hlásí 27 až 31 °C. Obloha bude polojasná až jasná. Při zvýšené oblačnosti mohou ojediněle spadnout přeháňky nebo udeřit bouřky.

Vysoké teploty by měly přetrvávat i ve druhé polovině týdne. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 28 až 32 °C, při srážkách kolem 26 °C. ČHMÚ předpovídá převážně polojasno až oblačno. Od středy se budou ojediněle objevovat přeháňky nebo bouřky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Tagy: