Po zničení pětipodlažního domu hlásí Ukrajina oběti. Ofenziva míří nejméně třemi směry

Následky ruského útoku na pětipodlažní obytný dům ve městě Kryvyj Kih.

Reportér CNN Prima NEWS z Charkovské oblasti (12.6.2023)

Město Kryvyj Rih hlásí po ruském raketovém útoku na obytný dům mrtvé. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) probíhá ukrajinská protiofenziva nejméně třemi směry. Ruské síly připravují potenciální havárii chemického závodu ve městě Armjansk na severu okupovaného poloostrova Krym, tvrdí podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Ukrajinští obránci ohlásili znovudobytí vesnic Storoževe na západě Doněcké oblasti a Novodarivka na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti.

„Další teroristický čin Rusů v obytném sektoru. V noci. Zákeřný. Krutý. Na místě jsou mrtví a zranění,“ napsal na Telegramu předseda správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Pod troskami domu ve městě Kryvyj Rih se zřejmě nacházejí další oběti. Podle webu Ukrinform zasáhli okupanti budovu vysoce přesnou raketou.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko se mění v Sovětský svaz 2.0. Smyčka kolem ekonomiky se utahuje, oni staví hřiště, říká Just

Ukrajinské síly pokračují v protiofenzivě nejméně ve třech oblastech fronty a k 12. červnu dosáhly územních úspěchů, uvádí podle agentury Unian zpráva ISW. Odborníci s odvoláním na náměstkyni ministra obrany Hannu Maljarovou konstatují, že ozbrojené síly Ukrajiny v oblasti postoupily za uplynulý týden o 6,5 km a dobyly zpět 90 kilometrů čtverečních území.

Ruské síly připravují potenciální havárii chemického závodu ve městě Armjansk na severu okupovaného poloostrova Krym, tvrdí podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). V areálu továrny Krymskyj tytan Rusové podle informací rozvědky rozmístili miny. V případě výbuchu by se do ovzduší dostal amoniak, který se v továrně používá k chlazení, a ohrozil by obyvatele Armjansku a okolí.

Zničení Kachovské přehrady a s tím související nedostatek vody v Severokrymském kanálu podle HUR vážně narušil výrobní procesy v chemičce a v Armjansku se nyní množí spekulace, že ji Rusové chtějí opustit. Zároveň s tím ruské ženijní jednotky rozmisťují ve stále fungujících dílnách miny. Výbušniny nastražily i v dalších částech areálu i v okolí, tvrdí ukrajinská rozvědka. Severokrymský kanál je klíčový pro zásobování vodou celého Krymského poloostrova nelegálně v roce 2014 anektovaného Ruskem.

Ukrajinští obránci v úterý ohlásili znovudobytí vesnic Storoževe na západě Doněcké oblasti a Novodarivka na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti. Osvobození vesnice Storoževe potvrdila náměstkyně ministerstva obrany Hanna Maljarová. U hranic Doněcké a Záporožské oblasti ukrajinské jednotky zaznamenaly územní zisky už v uplynulých dnech. Ukrajina prosí své spojence o dodávky dalších moderních tanků, bojových vozidel pěchoty a dalších obrněných vozidel.

Agentura Unian informuje, že do vsi Storoževe, kterou Rusové ovládali od loňského března, vstoupili příslušníci námořní pěchoty z Oděsy. Uvedli, že při operaci zabili asi 50 ruských vojáků a několik jich zajali.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí označil zesnulého italského expremiéra Silvia Berlusconiho za drahého a moudrého přítele a vynikajícího politika. Ocenil jeho údajnou schopnost vyvážených rozhodnutí.

Záplavy na jihu Ukrajiny po zničení Kachovské přehrady zasáhly i domek s nástěnnými malbami Poliny Raikové, řazené k naivnímu a lidovému umění. Malby na stěnách jejího vlastního obyčejného domu v Oleškách byly jejím jediným uměleckým dílem. Vytvářet je začala v 69 letech, aniž měla jakoukoli výtvarnou průpravu. Domek se stal turistickou atrakcí a malbami se inspirovali její formálně vzdělanější současníci, uvádí deník The Guardian.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina on-line Krym Rusko Silvio Berlusconi válka na Ukrajině Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Kachovská přehrada Ukrajinska pravda Armjansk