Silný vítr trápí i Česko. Tisíce lidí jsou bez elektřiny, pražská zoo je zavřená

Porucha na elektrickém vedení

Počasí v Česku

Atlantická bouře Eunice se v noci z pátku na sobotu prohnala i Českou republikou a napáchala několik škod. Silný vítr zasáhl střední, východní a jižní Čechy a Českomoravskou vrchovinu. Po nočním větru jsou bez elektřiny v tuzemsku tisíce odběratelů, živel zkomplikoval i dopravu. Kvůli větru bude v sobotu zavřená pražská zoologická zahrada. Výstraha před silným větrem stále platí, v neděli by se vítr do republiky měl vrátit.

Silný vítr zasáhl v noci střední, východní a jižní Čechy a Českomoravskou vrchovinu. Krátkodobě mohl dosáhnout rychlosti přes 90 kilometrů za hodinu, na horách ještě víc. V sobotu bude v celé zemi platit výstraha před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí. Do půlnoci už na několika místech znovu popadaly stromy na železniční tratě, což komplikovalo dopravu už ve čtvrtek.

Do Česka se v neděli vrátí silný vítr, v nárazech může mít nad 65 km/h. V Čechách bude foukat do úterního rána, na Moravě zejména během pondělí.

Lidé jsou bez proudu

Po nočním větru je bez elektřiny v Česku zhruba 26 tisíc odběratelů, hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společnosti ČEZ Distribuce a EG.D ze skupiny E.ON. Zejména na západě Čech vítr omezil také provoz na železničních tratích.

„Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávek,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Zdůraznila také, že jde o nové poruchy způsobené větrem v noci na sobotu. Výpadky po čtvrtečním silném větru, kdy bylo v Česku v jeden okamžik bez proudu až přes 300 tisíc odběratelů, firma odstranila během pátku. Opravu nynějších poruch a obnovení dodávek ČEZ předpokládá během sobotního dopoledne nebo brzkého odpoledne, dodala Holingerová

Například jihočeští hasiči měli kvůli silnému větru v noci na sobotu víc než 40 zásahů. Odklízeli hlavně popadané stromy, při jednom zásahu třeba i víc najednou. Nejvíc práce měli na Strakonicku. Novináře o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Pražská zoologická zahrada v sobotu zůstane pro návštěvníky zavřená, oznámil na její ředitel Miroslav Bobek. Následně upřesnil, že důvodem je vítr a odstraňování již vzniklých škod. Pražský magistrát před půlnocí vyzval občany, aby nechodili do lesů, parků a na další podobná místa.

Od 20:30 do 01:00 vyjížděli jihočeští hasiči ke 43 událostem souvisejícím s větrem. Odstraňovali hlavně stromy, které spadly na silnice, v jednom případě zajistili střešní tašky v Sepekově na Písecku. Nejvíc – 19 – zásahů bylo na Strakonicku, následovalo Písecko a Jindřichohradecko.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek pozdě večer na období do sobotních 01:00 zvýšil stupeň nebezpečí na velmi silný vítr. Ve středních, východních a jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině meteorologové očekávali krátkodobé nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině.

Další mrtví

Bouře Eunice řádila i sousedů. Dva mrtvé si v pátek večer vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní – Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu. Ve spolkové zemi Sársko zahynul 33letý řidič, jehož auto se pravděpodobně v důsledku mohutného poryvu větru převrátilo, napsala agentura DPA. Více o situaci v zahraničí se dočtete zde.

Podle některých expertů by toto extrémní počasí mohlo signalizovat i delší kalendářní zimu. „Leden i únor byl teplotně nadprůměrný, nemusí to znamenat, že bude studené jaro. Vypadá to, že březen by mohl být vlhčí, než jsme byli zvyklí,“ vysvětlil Šopko ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: