PŘED a PO katastrofě v Mariupolu. Snímky dokazují sílu ruského útoku nejen na porodnici

Středeční bombardování ukrajinského přímořského města Mariupol šokovalo lidi na celém světě. Cílem ruského vojska nebyla pouze dětská nemocnice s porodnicí, ve které při ostřelování zahynuli tři lidé, ale také obytné a obchodní oblasti. Zkázu celého útoku zachytily satelitní snímky. Podívejte se v galerii, jak se domov zhruba 450 tisíc lidí během války mění.

Snímky zničené porodnice a dětské nemocnice obletěly celý svět. Lidé na fotografiích a krátkých videích sledují nastávající maminky, které celé od krve prchají ze zničené budovy. Další snímky zachytily zkázu samotného zařízení – okna zmizela, sutiny zranily nejméně sedmnáct lidí.

V troskách o život přišli nejméně tři lidi, včetně jednoho dítěte – dívky. Zdravotní zařízení nebylo jediným cílem krutého ostřelování města, ze kterého se již několik dní snaží civilisté evakuovat. Společnost Maxar zveřejnila satelitní snímky dalších oblastí Mariupolu, ve kterém žije zhruba 450 tisíc lidí.

Snímky zachycují například nákupní zóny – obchody s potravinami, nákupní centra či obytné části příměstkého města. Aby zástupci Maxaru efekt svržených bomb podrthli, zveřejnili také fotografie zničených oblastí z doby před ruskou invazí na ukrajinské území. Škody jsou podle nich devastující.

Město je obklíčené a lidé se z něj snaží utéct. I přes dohodnuté humanitární koridory byly snahy o evakuaci obyvatel vždy zmařeny. Podle informací ukrajinských médií a politiků mají ruští vojáci situace zneužívat a do lidí střílet. Agentura AP ve středu doplnila, že podle představitelů města mělo od začátku invaze zahynout zhruba 1 200 obyvatel. Moskva dlouhodobě útoky na civilisty popírá.

Ruské počínání – tedy ostřelování obytných oblastí či zmiňované porodnice – politici celosvětově odsuzují. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj středeční útok označil jako genocidu, mnozí se k němu přidávají.

Jaké škody ruské střely na městě napáchaly, se můžete podívat v přiložené galerii v čele článku.

Tagy: