Zloděj století i záhadná zámecká paní. Třináct kriminálníků z Česka je v hledáčku Interpolu

V databázi Interpolu, největší mezinárodní policejní organizace, figuruje i třináct Čechů – jedenáct mužů a dvě ženy. Zatímco některá jména se letos na seznamu hledaných největší policejní organizace na světě objevila nově, někteří zločinci policisty trápí už desítky let.

Jména nejhledanějších kriminálníků zveřejňuje organizace na seznamu s názvem Red Notice (Červené oznámení). Mobilizuje policisty po celém světě, aby po hledaných osobách pátrali. V případě, že se jim to podaří, mají zločince dočasně zadržet a následně vydat ke trestnímu stíhání do rodné země. Na listu se vyskytuje i třináct českých jmen.

Nejdéle hledaným Čechem v databázi Interpolu je 72letý František Hudec. Ten měl na Ostravsku před více než třiceti lety brutálně zavraždit svou manželku a teprve sedmnáctiletého syna. Podle tehdejších informací policie se měl stýkat s členy ruské komunity, kteří mu zřejmě s útěkem pomohli.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda na Děčínsku: Syn měl svého otčíma ubodat nožem

Nově na seznam naopak přibyli Martin Zourek a Petr Adamčík, oba 52letí, podezřelí z daňového podvodu.

Oproti minulému roku na seznamu chybí jméno Tomáše Mieszka. Podle informací deníku Blesk měl ve Spojených státech stalkovat, zbít a znásilnit bývalou přítelkyni. Za to mu v USA hrozilo doživotí, tamní policie by ho navíc do Česka zřejmě nevydala. Informace o jeho dopadení však nejsou k dispozici.

Zloděj století

Zřejmě nejznámějším českým zločincem, po kterém organizace pátrá, je na první pohled nenápadný František Procházka, přezdívaný také „zloděj století“. Jakožto pracovník bezpečnostní agentury si z pražské firmy odnesl neuvěřitelných 540 milionů korun. Palety s bankovkami, které vážily přes čtyři sta kilo, převezl společně se svým známým Milanem Čermákem v dodávce. Zatímco komplice soud poslal na devět let za mříže a po čtyřech letech byl podmínečně propuštěn na svobodu, Procházka spravedlnosti stále uniká.

Svědci zloděje údajně spatřili na karibském ostrově se silnou českou komunitou Roatán, u břehů Mexika, Panamy nebo Dominikánské republiky.

Květinářka i zámecká paní

Na seznamu hledaných figurují i dvě ženy. Veřejností zarezonoval především případ Evy Zámečníkové. Křehká květinářka se po bok vrahů a lupičů přidala poté, co si objednala vraždu svého vlastního manžela. Dlouhodobě se s ním hádala kvůli dělení majetku, hlavní roli v rozepřích sehrála především nevěra. Nájemný vrah ale otočil a místo splnění zakázky vše nahlásil policistům. Žena mu měla slíbit přes milion korun a vraždu naplánovala do nejmenších detailů. Soud rozhodl o osmiletém trestu, před nástupem do vězení však Zámečníková stačila zmizet. Čtyři roky nikdo netuší, kde se před spravedlností schovává.

Druhou hledanou dámou je Barbora Černá, po které policisté pátrají kvůli podezření z pojistného podvodu. Dnes padesátiletá žena měla v roce 1996 koupit za 14 milionů korun zámek v Konárovicích u Kolína. O pět let později ho prodala i se svou firmou a beze stopy zmizela. Mělo jít však o podvod, což se zjistilo až v roce 2010, píše deník Blesk.

Češi hledaní Interpolem

Jméno Věk Místo narození Hledaný pro
Martin Zourek 52 Brno Daňové podvody
Petr Adamčík 52 Frýdek-Místek Daňové podvody
Eva Zámečníková 42 Ilava Nájemná vražda
Martin Doksanský 53 Kladno Daňové podvody
Radoš Nenutil 63 Nový Jičín Podvody
Martin Čech 66 Moravská Třebová Podvody, zpronevěra
Karel Šroubek 43 Praha Výtržnictví
Petr Půca 54 Ostrava Úvěrové podvody, porušení cizích práv
Barbora Černá 51 Praha Podvody
Luděk Hovorka 64 neuvedeno Zločinné spolčení, pašování ptáků
Josef Šín 68 neuvedeno Zločinné spolčení, pašování ptáků
František Procházka 49 Česká Lípa Loupež
František Hudec 73 Karlovy Vary Dvojnásobná vražda, atentát

Past sklapla

Díky Interpolu se v minulosti několik Čechů podařilo v zahraničí dopadnout. Před sedmi lety největší policejní organizace na světě vypátrala Pavla Fantyše. Do Spojených států uprchl v roce 1995. Soud ho poté v nepřítomnosti odsoudil k pětiletému vězení za zmanipulování televizní hry Bingo – změnil systém losování náhodných tiketů tak, aby počítač losoval jím zakoupené. Po jeho dopadení se soudní proces zopakoval. Fantyše nakonec poslal za mříže na tři a půl roku.

Rovněž ve Spojených státech poutům neunikl ani hledaný Jaromír Prokop, poslední člen takzvaného Berdychova gangu. Ten byl na útěku dlouhá léta, Interpol ho dopadl až v roce 2020. Čeští kriminalisté ho do rodné země převezli o rok později. Za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a loupežná přepadení dalších lidí ho soud poslal na třináct a půl roku do vězení.

Kauza takzvaného Berdychova gangu, jenž měl v devadesátých letech na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů, bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tajně natáčel kolegy i děti ve sprše. Policista od Komorouse pak pracoval ve škole

Tagy:
policie vražda podvod krimi Interpol Česko USA trestná činnost František Procházka Martin Čech Red Notice trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva