Nečekaná změna u velkých řetězců nepotěší zákazníky v Česku. Na pravidla dohlídne policie

Byli jste zvyklí parkovat při nákupu u obchodu Lidl, jak dlouho chcete? Tomu je konec. Řetězec překvapil zákazníky novým opatřením. Na parkovištích, která nedisponují závorami, si budou muset u pokladny vyzvednout parkovací hodiny zajišťující 90minutový bezplatný limit pro stání. Na nové pravidlo dohlédne policie. Za parkování si pak lidé mohou nově připlatit také před pražskou prodejnou IKEA.

Na nové opatření, o němž zákazníky řetězec informuje vzkazem na nákupních košících a vozících, upozornil web Kupi.cz. „Více než 150 našich prodejen disponuje parkovacími závorami. Na většině z nich je nastaveno parkování zdarma po dobu 90 minut. Tato doba je podle našich zkušeností dostačující ke komfortnímu a ničím nerušenému nákupu,“ informovala mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

ČTĚTE TAKÉ: Billa zavírá pobočky, některé zmizely z map. Mají v tom chaos, zlobí se zákazníci

Ne všechny prodejny řetězce však mohou parkovací závory zavést. Důvodem jsou technické či legislativní překážky nebo prostorová omezení. Lidl chce zajistit „dostatečné množství parkovacích míst pro všechny zákazníky“, a tak v místech, kde závora není, přichází s parkovacími hodinami.

Hodiny si smí ponechat

Poté, co zákazník odstaví svůj vůz, může si zdarma u pokladny vyzvednout hodiny, které umístí za okno. Ty mu umožní na parkovišti zdarma setrvat po dobu 90 minut určených k nákupu. Po zaplacení si smí parkovací hodiny ponechat pro další použití při návštěvě Lidlu.

Kontroly a vymáhání se podle mluvčí Lidlu budou řídit dopravními předpisy. „Jejich případné porušení budou s parkujícím řešit stejně jako na jiných typech parkovišť – centra měst, pošty a podobně –zástupci městské či státní policie,“ dodala.

Parkování před prodejnami řeší i IKEA, konkrétně obchodní centrum Homepark na pražském Zličíně, kde má řetězec pobočku. Právě zde se zavádí přísnější podmínky. Nově systém nabízí pět hodin parkování zdarma, další započtená hodina pak dotyčného vyjde na 50 korun. Má to však háček. Pokud člověk překročí bezplatnou dobu parkování, zpoplatní se mu celá doba stání.

Jestliže tak člověk stráví na parkovišti šest a půl hodiny, uhradí 350 korun. Výjimku mají pouze návštěvníci dětského centra Toboga.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výrazně zdražuje ovoce i zelenina. Kterým druhům se v obchodech raději vyhnout?

Pokud by chtěl člověk pravidla obejít tím, že z parkoviště odjede před uplynutím bezplatné doby a následně se vrátí, nepochodí. Jak uvádí obchodní centrum v provozních pravidlech, čas pět hodin je součtem všech parkovacích časů v úseku od půlnoci do 23:59. Systém navíc rozpoznává registrační značky.

Jak pro Kupi uvedl mluvčí IKEA Petr Šaška, společnost si klade za cíl poskytnout zákazníkům co nejkomfortnější podmínky pro zaparkování. Zároveň chce zamezit tomu, aby parkovací místa blokovali řidiči, kteří zde pouze odstaví svůj vůz, aniž by v prodejně nakupovali. Tímto krokem se snaží zajistit dostatek volných míst pro skutečné zákazníky.

Tagy:
parkoviště parkování policie pokuta hodiny obchod omezení pravidla Lidl prodejna IKEA Zličín obchodní řetězec Česko maloobchodní prodej produkty a služby ekonomika, obchod a finance prodejní kanály závora