Sledujte speciál: Vše, co potřebujete vědět o požárech v Řecku. Experti dají rady turistům

Muž s dítětem v náručí prchá před požárem na Rhodu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Sledujte mimořádné vysílání CNN Prima NEWS o nejhorších požárech, které postihly Řecko za poslední roky. Nejčastější otázky turistů z Česka probereme se zástupci ministerstva zahraničních věcí, cestovních kanceláří i pojišťoven. Reportér Patrik Kaizr přiblíží živě z místa situaci na ostrově Rhodos. Na speciál se můžete dívat v úterý od 13:30 ve vysílání CNN Prima NEWS a také přímo zde v článku.

Jak by se měly v současné situaci chovat cestovní kanceláře, vysvětlí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. O pomoci Čechům bude hovořit zase ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavel Pešek.

ČTĚTE TAKÉ: Nocování na zemi i chaos při evakuaci. Češi popsali děsivé zážitky z hořícího Rhodu

Ve vysílání se objeví také zástupci jednotlivých cestovních kanceláří. Konkrétně Kateřina Pavlíková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok, a Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer. O pojištěních řekne více zase Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV.

Hasiči v Řecku se snaží získat pod kontrolu celkem 82 požárů po celé zemi. Až 64 z nich vypuklo v neděli, která byla v zemi zatím nejteplejším dnem letošního léta. Požáry kromě Rhodu se rozhořely také na ostrovech Evia a Korfu.

Od neděle na Rhodu bojuje s požárem přes 250 hasičů za pomoci desítek vozů, vrtulníků a letadel. Plameny od soboty vyhnaly z domovů a hotelů tisíce lidí. Podle zahraničních médií se požární jednotky snažily zastavit šíření ohně na třech různých místech, povětrnostní podmínky ale zůstávají nepříznivé.

Požár, který postihl téměř deset procent území ostrova, se rozhořel v jeho centrální části a kvůli neustálému větru se šířil k jihovýchodnímu pobřeží, kde leží několik turistických letovisek. Mluvčí řeckých hasičů uvedl, že situace je extrémně složitá, a dokonce varoval, že by se mohla ještě zhoršit.

Tagy:
požár Řecko CNN Prima NEWS cestovní kancelář Rhodos Česko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Bezděk Pavel Pešek