Silné bouřky a kroupy udeří rychleji. Nově rozšířená VÝSTRAHA platí pro větší část Česka

Bouřka

Výstraha před bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil středeční výstrahu před silnými bouřkami. Zasáhnout by měly i celé území Slezska a sever Moravy. Původně se varování týkalo hlavně jihovýchodní části republiky. Krupobití a přívalové deště hrozí až do čtvrtečních brzkých hodin.

„Celá situace se urychlila a i s ohledem na nově vznikající buňky je pravděpodobné, že se bouřky rozšíří více na sever,“ píše ČHMÚ. Lidé by měli čekat intenzivní srážky i silnou bleskovou aktivitu, někde mohou padat také kroupy. Výstraha ČHMÚ platí od středy od 18 hodin do čtvrtka do 2 hodin ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Tři roky od ničivého tornáda: Vesnice se za tu dobu změnily, jak po letech žijí místní?

Bouře mají pomalejší postup severním směrem, v atmosféře je ale podle ČHMÚ přítomno hodně energie. „Očekávejte zejména intenzivnější srážky i kolem 30 mm/hod (v opakovaných bouřkách i více), lokálně silnou bleskovou aktivitu a možnost menších krup do 2 cm. Není třeba se bát, že by byly kroupy větších rozměrů tak, jako v pátek. Podmínky jsou tentokrát jiné,“ píší na sociální síti X.

Lokálně se může vyskytnout i přívalový déšť, který může zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa, rozvodnit se mohou malé toky. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ upozornili již dříve meteorologové. Doporučují dbát na bezpečnost nejen kvůli možnému zásahu bleskem, ale také z důvodu padajících větví.

noci na čtvrtek se bouřky vyskytnou hlavně na Moravě, jinde jen ojediněle. Obloha bude oblačná až zatažená, teploty klesnou na 18 až 14 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s, který v bouřkách zesílí.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní počasí: Evropa je pod vodou, jinde ve světě dochází a lidé vzhlíží k cisternám

Tagy: