Část lidí může fungovat v módu „vysoce funkčních alkoholiků“. Jak poznat závislost na pití?

Alkoholismus může mít řadu podob a každý případ je specifický. Podle amerického adiktologa a popularizátora zdravého životního stylu Jeffreyho Metznera symptomy nejsou jen o nezdolném nutkání dát si další doušek. Pro web LAD Bible přiblížil nejčastější příznaky závislosti na alkoholu. Popsal i chování „vysoce funkčních alkoholiků“

Většina alkoholiků je podle Metznera na první pohled nerozeznatelná, přiblížil server LAD Bible. Část lidí dokonce může fungovat v módu „vysoce funkčních alkoholiků“.

ČTĚTE DÁLE: Piráti vytáhli do boje proti alkoholu. Chtějí varování na etiketě a méně reklamy, opozice se jejich návrhy baví

„Člověk, který trpí vysoce funkčním alkoholismem, si udržuje zaměstnání, vztahy a povinnosti. Přitom se potýká s poruchou způsobenou nadměrným užíváním alkoholu,“ vysvětlil Metzner. Zároveň zdůraznil, že takových lidí může být překvapivě mnoho a svoji závislost možná ani nevnímají.

Mezi nejčastější symptomy alkoholismu Metzner řadí nejen nadměrné užívání alkoholických nápojů, nárazovou snahu o kontrolu své konzumace, nutkavou touhu po dalším doušku, ale i trýznivé kocoviny. Alkoholici zároveň pokračují ve svém chování i navzdory problémům s okolím, které byly způsobeny nadměrným opilstvím. Typické je podle Metznera pro ně zároveň pití alkoholu i v život ohrožujících situacích, jako je například během řízení auta.

„Pokud potřebujete vypít větší množství, abyste dosáhli stejného účinku, je to znamení, že vaše tělo potlačuje normální reakce na toxiny,“ dodal Metzner další z varovných příznaků.

Podle webu amerického Národního institutu pro užívání alkoholu a alkoholismu je závažným symptomem také situace, kdy veškeré konání se soustředí jen a pouze na pití alkoholu. Člověk se dobrovolně vzdá soukromého i pracovního života a zcela podlehne vábení tohoto démona.

Alkoholismus je problémem i v české společnosti

Alkoholismus je podle adiktologů problémem i v současné české společnosti. Na hranici tzv. rizikového pití balancují statisíce Čechů a Češek. „Rizikovým pitím se obecně chápou dvě sklenice alkoholického nápoje u mužů a jedna sklenice u žen,“ vysvětlil psychiatr Pavel Tomšík pro web Pardubické nemocnice.

Na rizikovou konzumaci alkoholu v zemi upozornil i dříve ve vysílání CNN Prima NEWS adiktolog Aleš Kuda. „Z hlediska rizikového pití se jedná o alarmující hodnoty. Svůj podíl na tom má i náročná doba, kterou procházíme – zažili jsme epidemii covidu, začal konflikt na Ukrajině. Zaznamenáváme i nárůst psychických problémů, což představuje faktory, které podnítí větší konzumaci alkoholu,“ objasnil expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ženský organismus není na alkohol stavěný, řekl Nešpor. Střízlivost je podle něj sexy

Tagy: