Pandemie přepisuje rekordy. Evropa hlásí stovky tisíc nakažených, rostou i počty obětí

Italský cestovní ruch zažívá kvůli omikronu obtížné období.

Jaká covidová opatření panují ve světě?

Hned tři evropské země v úterý ohlásily nové smutné rekordy. Itálie za den zaznamenala 78 313 nových případů nákazy koronavirem. Jedná se o nejvyšší číslo od začátku pandemie. Dosavadní rekord byl 54 762. Obrovský nárůst hlásí i Velká Británie, kde za den přibylo 129 471 nakažených. Předchozí rekord činil 122 186 případů. O 50 tisíc nakažených více má Francie: 179 807 případů. V Itálii na rozdíl od Británie vzrostl i počet úmrtí. Za posledních 24 hodin jich bylo 202, o den dříve 142. S nárůstem nakažených se potýká i Řecko.

V Itálii od začátku pandemie na covid prokazatelně zemřelo 136 955 lidí, což je devátý nejvyšší počet na světě. Případů nákazy už v této 60milionové zemi zdravotníci potvrdili 5,76 milionu. Kvůli onemocnění je nyní 10 089 lidí v nemocnicích a 1 145 na jednotkách intenzivní péče.

Podle předběžných dat se zdá, že v Itálii už převládl omikron. Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri stanici Sky TG24 řekl, že tato varianta je zodpovědná až za 60 procent případů nákazy a že denní bilance nakažených se brzy může vyšplhat k hranici 100 tisíc.

Na Štědrý den Itálie zaznamenala bezmála 55 tisíc nových případů nákazy, což byl nejvyšší počet od začátku pandemie. Za další dva sváteční dny laboratoře potvrdily zhruba 25 tisíc a 30 tisíc nakažených, což ale může souviset i s nižším počtem provedených testů.

Kvůli rychlému šíření varianty omikron Itálie zvažuje zkrácení karantény pro očkované. Vládní zmocněnec pro očkování Francesco Figliuolo se domnívá, že zkrácení karantény by mělo přijít zejména u lidí, kteří už dostali i třetí, posilující dávku očkování. Stejný názor má vedení mnoha regionů. V zemi nyní platí pravidlo, že do karantény musí po blízkém kontaktu s nakaženým každý: U očkovaných trvá karanténa sedm dní, u neočkovaných deset.

„Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,“ řekl šéf nezávislého výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta. Aktuálně jsou v Itálii v karanténě asi dva miliony lidí, uvedla agentura APA.

Sileri upozornil, že k rozhodnutí o změně karanténních pravidel vláda dospěje nejdříve za dva týdny. „Teď není ta správná chvíle,“ řekl.

Počet obětí neroste

Rekordní data z Velké Británie podle agentury Reuters nezahrnují údaje ze Severního Irska a Skotska. Za poslední týden se v 67milionové ostrovní zemi nakazilo přes 800 tisíc lidí.

Aktuální čísla dokládají prudký nárůst počtu pozitivních testů během vánočního období. Před týdnem bylo nově nakažených 90 629, úterní číslo je tedy o téměř 43 % vyšší. Nárůst nových případů za poslední týden je o zhruba 30 % vyšší ve srovnání s týdnem předcházejícím.

Pozitivní je ale fakt, že na rozdíl od Itálie nestoupají čísla obětí covidu. Za poslední den jich bylo 18, za týden pak 588, což je o 27 % méně než za předchozí týden.

S nárůstem počtu nakažených se potýká i Francie a Řecko

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových případů koronaviru. Stejně jako ve Velké Británii či Itálii se jedná o dosud nejvyšší počet nakažených od začátku pandemie. Ten dosavadní byl 104 611 případů. Počet nakažených ve Francii vykazoval vzestupnou tendenci už v posledních týdnech. První svátek vánoční země poprvé ohlásila prolomení hranice 100 tisíc nových případů.

V pondělí Paříž kvůli rychlému šíření varianty omikron oznámila další protiepidemická opatření. Po dobu prvních tří lednových týdnů bude povinnost nosit roušky platit i venku v centrech měst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu v profesích, kde to je možné.

Konzumace nápojů a jídla v barech a restauracích bude podle premiéra povolena pouze vsedě. V dálkové dopravě a v kinech bude pití a konzumace jídla zcela zakázána. Francie počítá také s tím, že zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu ze čtyř na tři měsíce.

Zhoršující se epidemickou situaci eviduje také Řecko, které zažívá strmý vzestup počtu lidí nakažených koronavirem. Ministr zdravotnictví Thanos Plevris varoval, že čísla nejspíš dál výrazně porostou. V pondělí úřady informovaly, že za 24 hodin přibylo více než devět tisíc případů infekce, nejvíce od začátku pandemie.

V úterý Řecko zaznamenalo rekordních 21 657 nově nakažených, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni. Vláda zvažuje, že nová opatření, která měla začít platit až po Novém roce, by mohla vstoupit v platnost dříve, napsal list Kathimerini. V obchodech a dopravě má být povinné používání respirátorů třídy FFP2, má se zkrátit otevírací doba restaurací nebo kapacita stadionů, až polovina zaměstnanců má pracovat z domova.

V Řecku, které má přes deset milionů obyvatel, se nyní s nákazou koronavirem potýká zhruba 100 tisíc lidí, nejvíce jich je v oblasti Atén. Právě tam už nejspíš převážila varianta omikron, podle dat řeckého listu Proto Thema tam nákaza omikronem tvoří až 70 procent nových případů. „Omikron převládá, takže bychom měli být připraveni, ale nemělo by to vyvolávat paniku,“ řekl ministr Plevris státní televizi ERT.

Tagy: