Vakcínu proti covidu dostalo téměř půl milionu Čechů. Nárůst nakažených zrychluje

Nárůst počtu případů nemoci COVID-19 v České republice v pátek dále zrychloval. Přibylo 8 782 nakažených, asi o 160 víc než před týdnem. Ubylo však hospitalizovaných. Index rizika protiepidemického systému PES po šesti dnech stagnace mírně stoupl ze 71 na 73 bodů. Naočkovaných je již 442 tisíc občanů republiky.

V České republice se proti koronaviru očkuje od 27. prosince. Zatím dostalo druhou dávku vakcíny proti nemoci COVID-19 158 tisíc lidí. Nejedná se tak ani o polovinu celkového počtu očkovaných.

Oproti předchozímu pátku také mírně stoupl podíl nových případů nákazy na celkovém počtu testovaných na 29,81 procenta. Počet úmrtí lidí s covidem v České republice však v pátek za celou dobu epidemie v překročil hranici 18 000. Zemřelých je od března 2020 celkem 18 058 a případů covidu bylo zaznamenáno 1,08 milionu. Denní počty úmrtí se v posledních dnech pohybují kolem 120.

Hranice 5 000 zemřelých byla překročena 7. listopadu, dvojnásobně počet obětí stoupl za dalších 38 dní do 15. prosince. Dalších 5 000 přibylo do 20. ledna (tedy za 36 dní). Další dvě tisícové hranice padly vždy po týdnu, o posledních tisíc mrtvých pak statistika narostla za posledních devět dní.

V pátek bylo provedeno asi 31 000 PCR testů na koronavirus a téměř 35 000 antigenních testů. Podíl pozitivních testů v posledních dnech klesal. Ještě v pondělí dosahoval téměř 34 procent. I přes pokles byl ale v pátek se skoro 30 procenty nadále vyšší než před týdnem.

Počet lidí s nemocí COVID-19 v nemocnicích klesl podle statistik ministerstva oproti minulému pátku téměř o dvě stovky na 5761, z nichž 1 088 je ve vážném stavu. Statistiky však nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, ačkoli v nemocnicích dále zůstávají.

Nemocnice v Česku jsou kvůli epidemii v současnosti přetížené. K sobotnímu ránu bylo podle ministerstva v celé republice volných jen 16 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče a u standardních lůžek s kyslíkem bylo volných jen 27 procent kapacit.

Reprodukční číslo vzrostlo o pouhé tisíciny

Index je stále na úrovni čtvrtého stupně pohotovosti z pěti, zatímco v Česku platí oficiálně pátý stupeň. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Například takzvané reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření epidemie, stouplo jen o několik tisícin bodu zhruba na 1,05.

Index rizika je od poloviny ledna neustále na úrovni čtvrtého stupně pohotovosti systému PES, tedy mezi 61 až 75 body ze sta. V Česku ale platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES a vláda mezitím některá opatření ještě zpřísnila.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na konci ledna řekl, že index PES už není pro určování opatření směrodatný. „V současné době pro to, co se bude dít dál, toto vlastní skóre není relevantní. Je nyní potřeba se zaměřit zejména na to, aby se začaly uvolňovat nemocnice,“ uvedl tehdy.

Z okolních zemí je Česko počtem nakažených nejhorší

Česká republika má za uplynulých čtrnáct dní přes 93 000 nových případů nákazy novým typem koronaviru. Je to 869 případů na 100 000 obyvatel. Česko je tak ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na prvním místě.

Má asi čtyřikrát více případů než sousední Rakousko (213) a Polsko (196). Nejlépe je na tom Maďarsko, které vykázalo v uplynulých 14 dnech 153 nových případů na 100 000 obyvatel.

Tagy: