Extrémní vítr dosáhne v Česku síly orkánu. Bouře Ignatz už řádila ve Francii i Německu

silný vítr

Počasí 21.10.2021 7:05

Po několika slunečných dnech přijdou ve čtvrtek přeháňky nebo rovnou déšť. V platnosti je zejména výstraha před silným větrem, který bude dosahovat rychlosti až 125 km/h a meteorologové hlásí vysoký stupeň nebezpečí. Odborníci doporučují lidem, aby si zajistili okna i volně uložené věci v okolí domů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Extrémně silný vítr s sebou přináší bouře Ignatz, která už řádila ve Francii i Německu, kde hrozí i vznik tornád. Výstraha před silným větrem s nárazy kolem 90 km/h, na horách až 125 km/h, což je síla orkánu, platí až do večerních hodin. Poté by mělo foukat mírněji.

Vysoký stupeň nebezpečí platí pro celý Středočeský, Karlovarský a Plzeňský kraj, také Prahu a část Jihočeského a Ústeckého kraje a okolí Jeseníku i Krnova. Nižší stupeň pak meteorologové vyhlásili ve zbývajících krajích kromě Zlínského a části olomouckého a jihomoravského regionu.

Odborníci varují před poškozením stromů, škodami na majetku a přerušením elektrického vedení. Hrozí také úrazy a komplikace v dopravě, případně převrácení nákladních aut. Doporučují zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Zároveň by lidé měli omezit vycházky a nezdržovat se v okolí starších budov nebo větších stromů a stožárů.

„Nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry,“ stojí ve výstraze.

V pátek bude až 15 °C

Ve čtvrtek bude jinak oblačno až zataženo, na většině území hrozí déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Odpoledne a večer bude srážek a oblačnosti postupně ubývat. Nejvyšší teploty budou od 14 do 18 °C, na horách kolem 11 °C.

Noc na pátek bude většinou oblačná až polojasná, opět s ojedinělými přeháňkami. Jen v Čechách má být podle meteorologů přechodně až zataženo s přeháňkami, v polohách nad 1 000 metrů může i sněžit. Nejnižší teploty klesnou na 6 až 2 °C. Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti 25 km/h. Na horách bude nárazový s rychlostí kolem 70 km/h, v noci ale oslábne.

V pátek čekají přeháňky zejména obyvatele na jihu republiky. Večer budou přeháňky postupovat přes celé Čechy, oblačnosti bude přibývat od severozápadu. V polohách nad 900 metrů budou přeháňky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 8 až 12 °C, na jihu Moravy dokonce až 15 °C. Výstraha před silným větrem by už v platnosti být neměla.

Tagy: