Macinka ostře k ODS: Parazitujete na válce. Být Fiala jako Orbán, nemusely umírat děti

Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka

Tisková konference Přísahy a Motoristů

Přestaňte parazitovat na ukrajinské válce. Kdyby skončila, vytratí se smysl vaší existence. Takový vzkaz poslal ODS Petr Macinka, předseda hnutí Motoristé sobě. Reagoval tím na slova premiéra Petra Fialy (ODS), který označil novou frakci Evropského parlamentu Patrioti pro Evropu slovy, že „vědomě, či nevědomě slouží zájmům Ruska“. Jejími členy jsou právě europoslanci koalice Přísaha a Motoristé Filip Turek a Nikola Bartůšek. Kriticky se na účet premiéra vyjádřil také předseda Přísahy Robert Šlachta.

„V posledních dnech slyšíme od ODS na adresu nové frakce Patrioti pro Evropu výroky, že má prosazovat ruské zájmy. A já bych proto rád vyzval předsedu vlády a ODS: Přestaňte parazitovat na ukrajinské válce a utrpení, které se tam děje. Jiný program než válku nemáte, a kdyby skončila, tak se vytratí smysl vaší existence,“ vzkázal na tiskové konferenci koalice Macinka.

ČTĚTE TAKÉ GLOSU: Kouř signálu renty paní Pavlové štípe v očích

Reagoval tak na pondělní slova Fialy, který na sociální síti X napsal, že nová frakce „slouží vědomě, či nevědomě zájmům Ruska a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy“. Kriticky a ve stejném duchu se na účet Patriotů pro Evropu vyjadřovali i další členové ODS, například znovuzvolená europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Do frakce ‚Patriotů‘ pro Evropu se přidali i Filip Turek a Nikola Bartůšek z Motoristů/Přísahy. Kruh se tak uzavřel a Andrej Babiš se na evropské úrovni spojuje oficiálně s Robertem Šlachtou. Budou tak mimo jiné sekundovat Orbánovi, který jezdí za ruským vrahem Putinem, rakouským Svobodným, kteří mají za sebou řadu skandálů týkajících se spolupráce s Ruskem,“ napsala politička.

Nás nerozdělíte

Macinka ve svém projevu porovnával také předsednictví Maďarska a Česka v Radě Evropy. „Když se podíváme na výkon Maďarska a premiéra Viktora Orbána, tak se snaží dělat světovou diplomacii a dostat k jednacímu stolu obě strany. Když tam byl Fiala, plnil jen zelené úkoly a nic jiného. Kdyby měl tehdy desetinu z Orbána, tak dnes možná nemusely umírat děti v nemocnicích zasažených raketami,“ odkazoval na pondělní raketový útok na Kyjev, při němž byla zasažena také dětská nemocnice.

Kriticky se na účet ODS vyjádřil také Šlachta. „Mám pro vás jasný vzkaz: Nás nerozdělíte. Půjdeme do dalších voleb stejně jako nyní a snahy vzkazovat vašim voličům, že tam je Šlachta se svým schovaným zájmem a všechny vás zavře, na nás neplatí. Měli byste se na to vykašlat a hledět si vlastních zájmů,“ podotkl a zdůraznil, že na výsledek dvou europoslanců jsou v koalici velmi hrdí.

K výsledkům eurovoleb a ke vstupu do frakce Patrioti pro Evropu se vyjádřil také nově zvolený europoslanec Filip Turek. „Hodnoty Patriotů jsou shodné s memorandem našich dvou stran – zahrnují kritický přístup ke všem politikám Green Dealu, jsou pro zachování suverenity národních států, proti federalizaci EU, máme i ostré postoje proti masové migraci,“ podotkl Turek.

Nemělo podle něj smysl tlačit se k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR), kde nebyl zájem, a navíc ODS vysílala „pověstné signály“, že vstup Přísahy a Motoristů bude blokovat. „Udělali jsme nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli,“ dodal ke vstupu do „nové a silnější“ frakce Turek.

Tagy:
válka Evropa Ukrajina politika ODS Petr Fiala kritika Viktor Orbán tisková konference Rusko Přísaha Petr Macinka Motoristé sobě Patrioti pro Evropu frakce Evropského parlamentu konflikt, válka a mír