Výstraha před silným větrem platí pro osm krajů. Na horách se místy lidé dočkají sněhu

Zpočátku jasnou až polojasnou oblohu vystřídá oblačnost a mlhy. Připojí se také občasný déšť nebo přeháňky, a to po celém Česku. V platnosti je nadále výstraha před silným větrem, která platí pro osm krajů. V nárazech může dosahovat až 70 km/h.

Ve středu bude zpočátku polojasno až jasno, místy se objeví nízká oblačnost nebo mlhy, a to až mrznoucí. Během dne bude od severozápadu přibývat frontální oblačnosti. Na většině území se následně čeká občasný déšť nebo přeháňky, na horách pak srážky trvalejší a na severu zpočátku i srážky smíšené či mrznoucí.

Do středeční 15. hodiny platí výstraha před silným větrem, která platí pro osm krajů: Prahu, části Středočeského, Jihočeského a Olomouckého kraje. Dále pro celý Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. „Čerstvý, přechodně silný jihozápadní vítr může v nárazech dosahovat rychlosti 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h),“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zabezpečte uvolněné předměty

Experti varují, že vítr může poškozovat stromy a lesní porost, stejně tak mohou vznikat menší škody na budovách. „Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a tak dále,“ radí.

Středeční teploty se pak budou pohybovat mezi 6 až 10 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy klesnou až k 5 °C. Naopak na horách se budou pohybovat kolem 3 °C.

V noci na čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky, na horách i srážky trvalejší. Nejnižší teploty klesnou k 9 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až k 3 °C. Vát bude čerstvý jihozápadní až západní vítr o síle 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

Čtvrtek s sebou přinese proměnlivé a převážně oblačné počasí, na většině území se čekají přeháňky. Na horách pak srážky trvalejší, na severu v horách i smíšené nebo sněhové. Večer by srážek mělo ubývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C.

Tagy: