VÝSTRAHA pro část Česka: Hrozí přívalové deště a silné bouře. Na některých místech to bude zlé

Bouřka (ilustrační foto)

Počasí (15.6.2024 7:19)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil výstrahu pro celou oblast Moravy a Slezska. Varuje před velmi vydatným deštěm s úhrny kolem 50 milimetrů. Meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová ve vysílání CNN Prima NEWS varovala také před silnými bouřkami.

Výstraha platí od sobotních čtyř hodin odpoledne do nedělní sedmé hodiny ranní, a to pro celou oblast Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje a část Pardubického kraje a Vysočiny.

ČTĚTE TAKÉ: Tropické počasí se v Česku hlásí o slovo. Kde udeří bouřky a průtrž mračen?

„Během dne přinese studená fronta místy přeháňky a déšť, hlavně na Moravu bouřky. V noci bude pršet hlavně v jihovýchodní polovině našeho území,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS Hujslová.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.  Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podle meteorologů je vysoká pravděpodobnost úhrnu až 50 milimetrů, v kombinaci s lokálními bouřkami může podle Hujslové lokálně spadnout až 70 litrů vody na metr čtvereční. Bouřky mohou být doprovázeny i kroupami.

Na některých místech z důvodu vydatných dešťů platí také varování před povodněmi. Týká se to především Jihomoravského a Zlínského kraje, ale také Vysočiny. Povodňová bdělost je nastavena na první, tedy nejnižší, stupeň a je aktivní od dnešní 22. hodiny do nedělní půlnoci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi by se u moře mohli setkat s výhní téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Tagy: