Německé ministerstvo vyvrací Babišovu teorii. Šest lidí z jedné ampule neočkujte, varuje

Andrej Babiš

Lékaři by mohli z jedné ampule vakcíny naočkovat více lidí

Ministerstvo zdravotnictví Spolkové republiky Německo varuje před očkováním šesti lidí z pětidávkové ampule vakcíny proti koronaviru. Matematicky je v nádobce sice přítomno šest dávek, jde ale o záměr. Přebytek očkovací látky má vyloučit riziko poddávkování. Český premiér Andrej Babiš je ale přesvědčen, že šest dávek je možné použít.

Lahvičky s očkovací látkou od společností Pfizer a BioNTech skutečně obsahují šest dávek vakcíny proti koronaviru. Potvrdilo to v informačním letáku Ministerstvo zdravotnictví Spolkové republiky Německo. Úřad Jense Spahna (CDU) ale vylučuje, aby k očkování lidí bylo skutečně všech šest dávek použito.

Nadbytečné množství je totiž v ampulích dodáno záměrně. Každá dávka musí obsahovat 0,3 mililitru vakcíny, aby bylo možné bezpečně vyloučit poddávkování. „Za žádných okolností by přebytek vakcíny z několika lahviček neměl být kombinován do jedné dávky,“ uvedl portál Deutsches Ärzteblatt s odkazem na dokument spolkového ministerstva zdravotnictví.

Jinými slovy, při očkování se počítá s tím, že se určitá část očkovací látky „poztrácí“, když její zlomek zůstane například v injekční stříkačce. Ministerstvo také připomíná, že použití šesti dávek z pětidávkové nádobky ani není v současné době schváleno příslušnými úřady Evropské unie, tedy zejména Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.

Babiš volal Leyenové

Předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou už Babiš požádal, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) co nejdříve jeho návrh schválila. Proočkovalo by se tím víc lidí, například v Česku by se celkový počet objednaných zhruba osmi milionů dávek zvýšil o 1,6 milionu, uvedl premiér.

S Babišem souhlasí vedoucí lékárník Fakultní nemocnice v Motole Petra Horák. „Matematicky to tak vychází. Je to standardní věc, která se ve farmaceutické výrobě dělá, pokud je v jedné lahvičce více dávek," řekl v úterý Horák novinářům. Americká léková agentura FDA podle něj správně povolila použití „až šesti dávek“.

Výrobce počítá při plnění lahvičky a stanovení počtu dávek podle Horáka s takzvaným „mrtvým objemem“, který vzniká při natažení každé injekční stříkačky. „Víme ze zkušenosti, že s těmi jehlami a stříkačkami, které se používají na aplikaci vakcíny proti covidu, to udělat jde. Na druhou stranu evropská schválená informace hovoří o pěti dávkách,“ uvedl.

Nemocnice by tak podle něj potřebovala vyjádření od výrobce a od lékových agentur, že je postup se šesti dávkami možný. „Rozhodně nemůžeme extrapolovat, že tím pádem získáme 20 procent vakcíny navíc. Ne vždycky se to podaří,“ dodal Horák.

Postupem jiných zemí argumentuje i Babiš. „Potvrdilo se to v USA, tento postup schválilo i izraelské ministerstvo zdravotnictví,“ napsal v neděli na Twitteru.

Poslední den roku má dorazit 19 tisíc vakcín

V České republice se začalo s očkováním proti nemoci COVID-19 stejně jako v dalších zemích EU v neděli 27. prosince, a to ve čtyřech pražských a dvou brněnských nemocnicích. První dávky vakcíny v Ústřední vojenské nemocnici podali zdravotníci právě Babišovi a válečné veteránce Emilii Řepíkové.

V Česku je zatím k dispozici 9 750 dávek vakcíny, další dodávka s asi 19 tisíci dávkami očkovací látky má do země dorazit poslední den tohoto roku. Každý, kdo podstoupí vakcinaci, bude muset být po zhruba 21 dnech přeočkovaný druhou dávkou.

EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, k její podmínečné registraci by se měla vyjádřit 6. ledna.

Tagy: