Silný vítr potrápí Česko i tento týden. Omezte pohyb venku, radí meteorologové

Počasí 21.2.2022 6:49

V Česku bude i tento týden panovat silný vítr. Na horách může dosáhnout rychlosti kolem 110 km/h. Ve čtvrtek oblačné počasí a přeháňky vystřídá jasná obloha a vítr ustane. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové i nadále varují před silným větrem a vydali výstrahu. Počasí také může zkomplikovat dopravu. „Neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem,“ apeluje ČHMÚ.

„Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry,“ upozornili meteorologové.

Týdenní předpověď počasí

V pondělí bude zpočátku většinou zataženo. Místy se vyskytne déšť, postupně s přeháňkami přecházejícími nad 500 metrů nad mořem ve sněhové. Během dopoledne od západu očekávejme oblačno až polojasno a přeháňky jen ojediněle. Později odpoledne a večer začne od západu opět přibývat oblačnost, v Čechách s přeháňkami a nad 500 metrů nad mořem se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 6 až 10 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 1 °C. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr o síle 7 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), ráno a dopoledne v Čechách na frontě kolem 25 m/s (90 km/h) a na horách o rychlosti kolem 30 m/s (110 km/h). Večer začne vítr na Moravě a ve Slezsku slábnout.

V noci z pondělí na úterý počítejme s proměnlivou, převážně velkou oblačností a na většině území s přeháňkami, které nad 400 metrů nad mořem budou sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C. Povane čerstvý západní vítr o síle 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Úterní počasí meteorologové očekávají proměnlivé a převážně s velkou oblačností. Na většině území se vyskytnou přeháňky, nad 600 metrů nad mořem a večer se od západu nad 900 metrů objeví sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 4 až 8 °C. Bude vát čerstvý západní až severozápadní vítr se silou 6 až 10 m/s a místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). K večeru vítr začne přechodně slábnout.

Ve středu bude zataženo až oblačno a na většině území se objeví déšť nebo přeháňky. Zpočátku nad 800 metrů nad mořem a postupně nad 400 metrů nad mořem se vyskytnou sněhové přeháňky. Během dne začnou srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 4 až 0 °C, při slabším větru až -2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 5 až 9 °C. Povane čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, v Čechách s nárazy 15 až 20 m/s a na Moravě a ve Slezsku zpočátku bude mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který večer začne slábnout.

Ve čtvrtek bude polojasné až skoro jasné počasím, ojediněle se objeví mlhy. Postupně začne od severozápadu přibývat oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 7 až 11 °C, na východě kolem 6 °C.

V pátek očekávejme oblačno až polojasno, přechodně až zataženo a místy přeháňky. V polohách nad 800 metrů nad mořem a postupně nad 400 metrů nad mořem se objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty dosáhnou +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 4 až 8 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo a ojediněle, zejména na horách, se vyskytnou sněhové přeháňky. Postupně počítejme s jasným až polojasným počasím. Od soboty do pondělí nejnižší noční teploty klesnou 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 4 až 9 °C.

Vítr pustoší Evropu

Železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) v neděli večer kvůli bouři Antonia pozastavil regionální dopravu v Severním Porýní-Vestfálsku. Jedná se o preventivní opatření, provoz plánuje obnovit v pondělí ráno. S výpadky nebo zpožděními mají podle drah počítat i cestující v Dolním Sasku, Hamburku a Brémách.

V některých částech Bavorska se kvůli očekávanému nepříznivému počasí a omezením ve vlakové dopravě v pondělí ruší některé vyučovací hodiny v okrese Miltenberg. Překážkám čelí i lidé, kteří cestují přes Baltské moře. Provozovatel trajektů Scandlines zrušil až do pondělního odpoledne plavby mezi Rostockem a dánským přístavem Gedser.

Od pátku způsobila značné škody v Německu, Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii také silná bouře Zeynep či Eunice. V celé Evropě přišlo o život nejméně 12 lidí.

Tagy: