Křik, který trhá uši i srdce. Cesta MHD je pro Páťu s maminkou utrpením, prosí o pomoc

V pouhých dvou a půl letech se Páťa potýká s mentální retardací. Chlapeček nemluví, teprve nedávno začal trochu chodit a obecně je mentálně i motoricky velmi opožděný. Nejhorší situaci však maminka Adriana prožívá cestou do speciální školky. Přeprava MHD, konkrétně autobusem, je pro oba utrpením. Patrik je agresivní a pláče hlasitě, až člověku píská v uších. Z toho důvodu maminka prosí o pomoc. Na platformě Znesnáze vznikla sbírka, která má pomoci s pořízením staršího vozu.

„Jsem Adriana, maminka Páti, malého chlapce s mentální retardací, kterému je 2,5 roku. Páťa je moc hodný a usměvavý chlapec, ale bohužel má silné záchvaty paniky a pláče pokaždé, když jedeme autobusem,“ uvedla maminka na platformě Znesnáze.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední dávka léku je naše, radují se Vilíkovi rodiče. Prozradili novinky a poslali vzkaz

Pro CNN Prima NEWS přiblížila, jak cesta MHD probíhá. „Je to strašné, to si nikdo nedokáže představit. Kolikrát jsem se už i rozbrečela. Stavy, které Páťa má, jsou takové, že začne křičet – a to v takové tónině, že vám píská v uších. Děti, které jsou vedle něj, dokáže rozbrečet, mají z něj strach, lidé si zacpávají uši. Do školky se musíme nějak dostat, je to ale psychicky i fyzicky opravdu velmi náročné,“ popsala.

Cesta se mění v teror

Když se maminka snaží chlapci dát napít, aby se uklidnil, vezme si lahev a po někom ji hodí. „Opravdu je to teror. Cesta do školky, kde má Páťa důležitou ergoterapii, canisterapii, fyzioterapii a logopedii, se tak pro něj i pro mě stává utrpením,“ pokračovala.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Co přesně způsobilo postižení jejího syna, neví. „Měl se narodit zdravý chlapeček, testy neukazovaly, že by bylo něco špatně. Netuším, co se stalo. Měla jsem naplánovaný císařský řez, ale možná ho vyndali později. Po narození měl velmi nízkou hladinu cukru a ve třech měsících se zjistilo, že mu něco bude,“ vzpomínala Adriana.

Následovala vyšetření, která odhalila, že Patrik trpí mentální retardací. „Nevíme však, jak těžkou. Na všechna vyšetření čekáme, nic bližšího nevíme,“ uvedla. Díky píli a docházení na fyzioterapii se podařilo chlapce, který byl schopen jen ležet a nezvednout hlavu, značně posunout. „Je však o zhruba rok a půl opožděn za svými vrstevníky,“ doplnila Adriana.

Před zhruba dvěma týdny začal malý Páťa pomalu chodit, ve dvou a půl letech. Dosud však nemluví, vydává jen zvuky. „Mentálně je syn podle psycholožky na úrovni šesti až sedmi měsíců, motoricky na devíti až deseti. A bohužel, nemůžeme počítat s razantním posunem,“ přiznala.

Adriana je samoživitelka a jinou možnost, než využívat autobus a MHD k cestě do školky, nemá. Moc by si však přála právě tohle změnit, cestu sobě i synovi usnadnit a dopřát mu klidnější a důstojnější život.

Právě z toho důvodu vznikla na platformě Znesnáze sbírka, která má za cíl vybrat dostatek financí na pořízení staršího automobilu. „Auto by pro Páťu i pro mě znamenalo komfort a klidnější cestu do školky. Páťa má mentální retardaci a žádost o příspěvek a speciální pomůcku – automobil, je možné podat až od tří let,“ vysvětlila maminka.

Přiznala, že už neví, co dělat. „Melu z posledního. Protože Páťa neumí mluvit, je agresivní, tahá mě, škrábe, štípe, rve za vlasy. Mám od něj vyškubanou polovinu hlavy. Tímto způsobem dává najevo, že něco chce. Ale jindy je to usměvavé sluníčko,“ doplnila maminka.

Pokud chcete i vy pomoci Páťovi a jeho mamince, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Děkuji vám z celého srdce za vaši podporu,“ dodala Adriana.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kristýna trpí zákeřnou nemocí, která požírá kosti. Může jí pomoci operace ve Švýcarsku

Tagy: