Silničáři hlásí na silnicích rozbředlý i zledovatělý sníh. Jízda autem se protáhne

Podle meteorologů se mohou tvořit sněhové jazyky. (Ilustrační foto)

Počasí 8.2.2022

Řidiči si během jízdy musí dát pozor na ledovku a sněhové jazyky. Místy se vytvoří i závěje. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Následující dny také budou ve znamení sněhu a deště.

Meteorologové vydali výstrahu, že se na horách budou tvořit sněhové jazyky a místy i závěje. To může velmi zkomplikovat jízdu řidičům. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla,“ apeloval ČHMÚ.

V polohách pod 600 metrů nad mořem se může tvořit i náledí. „Nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ varovali meteorologové. Obě výstrahy platí do úterních 9:00.

Na silnicích leží rozbředlý nebo zledovatělý sníh. V Jizerských horách a západní části Krkonoš v Libereckém kraji je ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu, na solených silnicích Vysočiny jsou zase po sněhových přeháňkách zbytky rozbředlého sněhu, hlásí silničáři.

Ve vyšších polohách Beskyd je pak ujetá posypaná vrstva sněhu. Místy fouká silný vítr a dohlednost snižují srážky.

Týdenní předpověď počasí

V úterý bude oblačno až zataženo. Zpočátku se ojediněle objeví déšť se sněhem a nad 400 metrů nad mořem sněžení. Během dopoledne se od západu místy vyskytnou srážky a s výjimkou hor postupně většinou očekávejme srážky dešťové. Později odpoledne a večer na severu a východě území můžeme počítat s občasným deštěm, nad 900 metrů nad mořem se sněžením a na ostatním území se srážky objeví jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C a na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 1 °C. Povane čerstvý západní vítr o síle 4 až 8 m/s a s nárazy kolem 15 m/s, tedy přibližně 55 km/h.

V noci z úterý na středu očekávejme oblačno až zataženo. Na severovýchodě a východě místy, jinde jen výjimečně, se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší noční teploty klesnu na 6 až 2 °C, na jihu Čech při zmenšené oblačnosti až k 0 °C.

Ve středu počítejme s oblačným až zataženým počasím, nicméně během dne, zejména v jižní polovině území, místy bude až polojasno. Ojediněle, na severovýchodě zpočátku, se místy objeví déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 7 až 11 °C.

Čtvrteční počasí očekávejme polojasné až oblačné a s ojedinělými mlhami. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnost. Večer se na severozápadě místy objeví občasný déšť a postupně nad 800 metrů sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, při malé oblačnosti se budou pohybovat kolem -2 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 7 až 11 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo. Místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. Zpočátku nad 800 metrů nad mořem a postupně ve všech polohách se většinou objeví srážky sněhové. Později večer začnou srážky a oblačnost ubývat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 6 °C, na jihovýchodě až na 9 °C.

V sobotu počítejme se skoro jasným až polojasným počasím. Zpočátku se na horách při zvětšené oblačnosti ojediněle objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

Od neděle do úterý očekávejme skoro jasné až polojasné počasí. Postupně začne od severozápadu přibývat oblačnost a v závěru období se místy vyskytne občasný déšť, od středních poloh sněhové srážky. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -7 °C, v úterý se oteplí na 1 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 7 °C.

Tagy: