Dodávky vakcín zpoždění nemají. Původně měly dorazit ještě později, uvedl Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Rozhovor s Janem Blatným

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji v pondělí zdravotníci čekali na dodávku vakcín proti covidu marně. Ta má nakonec dorazit až ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS uvedl, že se nejednalo o zpoždění. Hovořil také o očkování seniorů, kteří by podle něj měli přijít na řadu už během ledna.

„Nemyslím si, že je to zpoždění. Jedná se o dávku, kterou se nám podařilo dohodnout, aby přijela dříve, než bylo původně plánováno. V průběhu prosince a ledna do České republiky dorazí asi 50 tisíc dávek, které by jinak měly přijet až v dalších měsících, takže to je úspěch, který potenciálně zachrání životy některým lidem,“ reagoval v rozhovoru pro televizi CNN Prima NEWS Blatný.

Zhruba 20 tisíc dávek vakcíny se potom podle ministra mělo v Česku objevit mezi 28. prosincem a koncem roku. „Všichni jsme si přáli a předpokládali jsme, a taková byla původní informace, že to bude opravdu už 28. prosince. Dnes ráno jsme se dozvěděli, že dodávka bude až 31. prosince. Pořád je to před koncem roku, takže se nejedná o žádné porušení dohody. Je nám líto, že je to o několik dní později, ale je to tak,“ dodal v pondělí Blatný.

Chyba v logistice

Dodávka vakcíny od společností Pfizer a BioNTech se podle vyjádření firmy „zpozdila kvůli malým potížím v logistice“. Stovky tisíc dávek vakcín tak v pondělí nedorazily nebo se zpozdily i v dalších sedmi státech Evropské unie.

„Přeložili jsme odeslání menšího počtu našich dodávek. Záležitost s logistikou se vyřešila a tyto dodávky se nyní odesílají,“ uvedla farmaceutická společnost a zdůraznila, že nešlo o výrobní problém.

Blatný také upřesnil, že senioři nad 65 let se budou moci do očkování zapojit už v průběhu ledna, nikoli března, jak bylo původně avizováno. „Senioři ve věku nad 65 let, kteří žijí v domovech seniorů a v podobných zařízeních, budou naopak tou úplně první skupinou,“ informoval ministr.

„Vzhledem k tomu, že předpokládáme, že bude možné urychlit rozjezd rezervačního systému na očkování, který umožní přihlásit se k očkování i osobám z běžné populace už na 15. ledna, chceme udělat vše proto, aby senioři, a budeme vycházet právě z jejich věku, měli možnost zapojit se do očkování již v průběhu ledna, co nejdříve,“ doplnil Blatný.

Tagy: