Ostravští experti našli protilátky u seniorů i dlouho po vakcinaci. Kraj bojuje s nedůvěrou

Očkování proti covidu

Očkování horalů

I velmi dlouho po očkování přetrvávají u seniorů protilátky proti covidu. A ti, kteří ho prodělali, mají imunitu proti nemoci ještě silnější. Potvrdila to studie Zdravotního ústavu v Ostravě. Ta konkrétně zjistila, že silné protilátky mají senioři i po osmi měsících od očkování. Mnozí se ale stále očkovat zdráhají, a to zejména v Moravskoslezském kraji.

Eduard Němec žije v horách, na samotě v Beskydech. Společnost mu dělají pouze tři kočky. Dolů do civilizace se dostane jen jednou za měsíc, když jede nakoupit. Přesto se nechal proti covidu naočkovat.

„Máme tu takovou hodnou paní doktorku a sestřičku, ty se o nás starají, všechno to zařídily, naplánovaly,“ popisuje Němec. K očkování ho ale přesvědčily zkušenosti lidí, kteří skončili na jednotce intenzivní péče.

Právě v Moravskoslezském kraji je v Česku naočkovaných lidí nejméně. S obyvateli polského příhraničí je prý těžká domluva. Navíc neočkovaní lidé v podhůří Beskyd nejsou zrovna sdílní. Někteří podle hlavní hygieničky používají místo argumentů kameny. Její podřízení o tom vědí své. „Poslední výjezd skončil házením kamenů na očkovací tým,“ potvrdila Pavla Svrčinová.

Podle studie ostravského zdravotního ústavu přitom vydrží po očkování protilátky proti covidu opravdu dlouho. Potvrzuje to výzkum u 165 klientů domovů důchodců. Naprostá většina klientů měla i po 8 měsících po očkování velmi vysoké hladiny protilátek, 97 % z nich mělo alespoň nějaké. U tří čtvrtin z nich byly prý hodnoty velmi vysoké.

Nejlépe jsou na tom podle ostravských virologů ti, kteří ještě navíc covid prodělali. Očkování lidi spolehlivě chrání ne před nákazou jako takovou, ale před těžkým průběhem nemoci.

Tagy: