Jméno eurokomisaře oznámíme do konce července, sliboval Fiala. Teď své výroky mírní

Petr Fiala

Nominace na post českého eurokomisaře

Premiér Petr Fiala (ODS) minulý měsíc sliboval, že nominaci na post českého eurokomisaře kabinet projedná do konce července. Mluvil o tom i na vládě. Teď ale jeho kancelář předchozí výroky mírní a podle některých odborníků by se jméno mohlo objevit až koncem léta.

V polovině června premiér Petr Fiala řekl, že o nominaci za Českou republiku by mělo být rozhodnuto do vládních prázdnin. Ty jsou první dva týdny v srpnu, poslední zasedání vlády před nimi tak vychází na 24. července. „Nejpozději do vládních prázdnin bychom měli mít definitivně jasno. To říkám opravdu jako hraniční datum, myslím si, že bychom to měli dokázat snad i o něco dříve,“ řekl tehdy Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Útočníky na ukrajinskou nemocnici označil za odpad

„Mluvili jsme o tom na poslední vládě a pan premiér nás ujistil, že předtím, než vypuknou vládní prázdniny, by měla být tahle věc schválená a potom bychom měli v Bruselu vyjednávat o portfoliu,“ komentoval to ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

V úterý ale redakci CNN Prima NEWS přišlo z úřadu vlády premiérovo vyjádření, podle něhož už červencový termín není hraniční. „O nominaci na českého eurokomisaře se nebavíme jen ve vládě, ale hlavně s partnery v Bruselu. Výsledek jednání a naší nominaci oznámíme ve chvíli, kdy to bude výhodné. Očekávám, že to bude během léta,“ stojí ve vyjádření.

Nejpravděpodobnějšími kandidáty jsou v tuto chvíli stále ministr Jozef Síkela a europoslankyně Danuše Nerudová ze STAN. „Slyšíme zprávy, že to bude až ve druhé polovině srpna. Nasvědčuje to tomu, že vláda nemá jasno. ODS nechce Danuši Nerudovou, Jozef Síkela má zase některé odpůrce ve vlastní straně. Výsledkem je toto váhání,“ popsal redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska.

Podle něj má zatím největší šance Síkela, který v průběhu českého předsednictví trhl rekord v počtu svolaných energetických rad. Právě energetika, zemědělství nebo ekonomika jsou témata, se kterými by byla česká veřejnost nejvíce spokojená. Tyto resorty označilo za žádoucí okolo 70 procent respondentů. Naopak nejméně lidé podle průzkumu společnosti STEM chtějí ochranu klimatu nebo digitalizaci. „Obávám se, že nám trošku utíká čas a že v Bruselu si podávají dveře a kliky jednotliví vyjednavači. Nejsem si jistý, jestli jsme v tomhle dost aktivní,“ sdělil Dvořák.

„V případě, že chcete něco vyjednat, nebudete to bezesporu vyhlašovat dlouho dopředu do médií a vést celospolečenskou debatu,“ řekl k tomu politolog Petr Kaniok.

Tagy: