Evakuace tisíců lidí? V Moravskoslezském kraji hrozí opakování povodní z roku 1997

Na mnoha místech Česka se vodní toky vylily z koryt

CNN Prima News - živé vysílání

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí. Kraj sbírá podklady od jednotlivých primátorů a starostů. Zatím bylo v regionu provedeno 20 evakuací a své domovy muselo opustit zhruba 160 lidí. Na mnoha řekách lze očekávat dosažení třetích povodňových stupňů. Vody by zřejmě mohlo být i více než při povodních v roce 1997. V regionu je ale více protipovodňových opatření. Novinářům to v sobotu řekl hejtman Josef Bělica (ANO), který v regionu vyhlásil stav nebezpečí, a zástupci dalších institucí.

„Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb,“ uvedl Bělica.

K TÉMATU: Odříznutá obec, záchrana psa z vody i ohromná solidarita. Reportéři líčí situaci napříč Českem

S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

V kraji zatím není nutná pomoc armády, ale hejtman už byl ve spojení s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) pro případ, že by kraj zapojení vojáků potřeboval.

„Situace v Moravskoslezském kraji může být horší než při záplavách v roce 1997,“ řekl hejtman. Současně však ujistil, že od té doby se úroveň protipovodňových opatření zlepšila. „Je těžké odhadnout, jaký bude výsledek,“ uvedl na tiskové konferenci.

Bělica dále sdělil, že k druhé hodině odpoledne bylo v kraji evakuováno celkem 158 osob, kterých se týkalo 20 evakuačních akcí. „Přes noc a dopoledne se situace na vodních tocích radikálně změnila. Aktuálně zasahuje v kraji 197 jednotek hasičů,“ potvrdil. Hejtman vyhlásil stav nebezpečí v sobotu po poledni.

„V důsledku pokračujících a v posledních hodinách i extrémních srážek došlo k vzestupu hladin vodních toků, které odvodňují Jeseníky, část Opavska a Ostravska. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetích stupňů povodňové aktivity a případně i padesátiletých a stoletých průtoků se očekávají během soboty a neděle, a to právě na tocích, které odvodňují Jeseníky, Ostravsko a Opavsko,“ přiblížil ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil.

Na návětří Jeseníků by celkově mohlo až do neděle napadnout až 500 milimetrů srážek, tedy 500 litrů vody na metr čtvereční. Zesilovat má navíc vítr, který může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

„Na většině hlavních vodních toků, jako jsou Opava, Opavice, Ostravice, Odra či Olše, budou dosaženy třetí stupně povodňové aktivity, a to během dnešního dne nebo neděle. Dojde ojediněle i k překročení stoletých průtoků, a to zejména na Odře ve Svinově, na Opavě v Opavě, Opavě v Děhylově, Odře v Bohumíně,“ doplnil Tušil.

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Radima Kuchaře je situace mírně klidnější na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, nejvíce musí aktuálně hasiči naopak zasahovat na Karvinsku. Mluvčí hasičů Jakub Kozák před 15:00 uvedl, že hasiči aktuálně řeší v regionu přes 500 událostí. Čerpají vodu, odstraňují stromy, pomáhají s evakuacemi nebo rozváží pytle s pískem. Situaci oproti roku 1997 zhoršuje fakt, že záplavy přišly v září, kdy jsou například již sklizená pole, což zhoršuje zadržování vody v půdě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Moravskoslezský hejtman vyhlásil kvůli povodním stav nebezpečí. Co to v praxi obnáší?

Tagy: